БСП: Подкрепяме модернизацията на армията, но при ясни условия

БСП: Подкрепяме модернизацията на армията, но при ясни условия
Ген. Кольо Милев: До момента проектите са насочени само към деклариране на усилия и средства

„БСП е за модернизация на въоръжените цели и на Българската армия, в частност. Проблемът винаги е бил в начина на представяне на проектите- и по начина на изпълнението, и съмненията за допускане на корупционни схеми”,

Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ ген. Кольо Милев в пленарна зала. Той заяви, че очаква консенсус по решаване на въпроса с модернизацията на въоръжените сили, тъй като това е свързано с националната сигурност на България. По думите му това засяга и самочувствието ни като българи. „Няма значение къде членуваме, а как стоим на военнополитическата сцена”, коментира той, но подчерта, че няма политическа воля да се направят нужните промени.

Ген. Милев заяви, че не става въпрос само за милиарди, които трябва да се усвоят, но кои са тези държавници, които не мислят за отбраната на страната си и не мислят от къде ще осигурят необходимите средства.

„За съжаление, до момента проектите са насочени само към деклариране на усилия и средства. Колкото логистично и специално осигуряване да има, няма значение, ако няма последващ модернизационен проект. 8 самолета няма да решат проблема. Като български генерал и народен представител, искам нашите самолети да са многоцелеви и да могат да решават проблеми и на сухопътните войски, и на военноморските сили”, обясни той. По думите му пак бързаме и трите проекта би трябвало да влязат заедно, а не само за военновъздушните и сухопътните сили. „Крайно време е България да има национални цели и приоритети и нито едно правителство да не се отделя от тях”, заключи ген. Кольо Милев.

Петър Витанов: Проектите са така написани, че създават усещане за предопределеност

„След една изцяло изгубена за българските въоръжени сили година, подкрепяме всеки опит за конкретни стъпки за модернизация на Българската армия”. Това заяви народният представител от ПГ на левицата Петър Витанов. По думите му армията ни е изправена пред много тежки проблеми, свързани с хронично недофинансиране и недалновидно управление на сектора – недокомплект на личния състав, ненадеждна техника.

„Това поставя под въпрос вменените  й от Конституцията задължения. Всяка една инвестиция в отбраната, макар да няма първоначално видим икономически ефект, е необходимо условие за подобряване на икономическата среда и по-нататъшния приток на инвестиции”, зави той.

Петър Витанов подчерта, че БСП ще гласува за двата проекта, но това е форма на подкрепа за философията на предложенията, а не толкова за съдържанието им.

Той заяви, че левицата има своите резерви, сред които: че двата проекта нямат обща структура и параметри, в проекта за бойна машина липсват технически параметри, задължителни изисквания и въоръжения, докато другият е детайлно разписан. Според него не е ясен въпросът с усвояването на  ДДС  по проектите. Той подчерта и че част от списъка на типовете бойни самолети, за които Министерство на отбраната предвижда да изпрати запитвания, не отговарят на списъка със задължителни основни изисквания, други не отговарят на финансовите параметри. „,Всичко това създава усещане за предопределеност”, заключи Петър Витанов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!