България се нуждае спешно от нова външна политика

България се нуждае спешно от нова външна политика
Водената години наред еднопосочна, сателитна и идеологизирана външна политика не отговаря на националните интереси на Република България. Необходима е съществена промяна. Необходимо е национално отговорно международно поведение.

За да има страната привлекателен и достоен международен образ. За да се развиваме, а не само да оцеляваме в лабиринта на международните отношения. За да бъде външната политика в полза, а не в ущърб на вътрешната политика.

В усложняващата и динамизираща се международна среда редица бивши социалистически страни се адаптираха в една или друга степен. Ние – почти не! Последното място в ЕС е обидно за многовековна европейска България. Тя няма право повече да бъде „Държавата Yes“, безгръбначната държава.

 

Историята за пореден път ни предоставя шанс – с нов президент и в скоро време с ново правителство, нов външен министър – Република България, а не някой друг да решава нашата съдба. Да не сме миманс, а забележим и авторитетен международен фактор.

Ефективната външна политика е многовекторната, многопосочната, която съчетава Запада и Изтока, Севера и Юга. Изкуствените дилеми „Запад или Изток“, „Север или Юг“ не отчитат единството и многообразието на света. Те предполагат конфликти, а не партньорство.

 

Ефективната външна политика е относително самостоятелна и относително независима. Относително, защото не сме сами. Политика обаче със свой периметър за решения и действия, с не малка свобода. Синтезираща националния и интернационалните подходи.

 

Българската външна политика следва да интегрира, а не да сблъсква своите естествени международни приоритети. Обективно стратегически за развитието на страната са:

·       Съюзническите отношения с ЕС и НАТО

Отмина немалко време и най-сетне трябва да правим български прочит на уроците по съюзническа политика. Следването на единна политика и спазването на съюзническа дисциплина съвсем не означава сляпо подчинение и безропотно съгласие.

 

Трансферирането на суверенитет не е безпределно. Необходимо е разумно и премерено отстояване на българския интерес. Затова България трябва да е субект в съюзническия консенсус, а не кукла на конци. Съюзническата материя е висш пилотаж в политиката и дипломацията.

 

В ЕС не трябва само да изпълняваме решения и да следваме общи политики, но също така реално да участваме в изработването на тези решения и политики. И когато забелязваме двоен стандарт, и когато констатираме, например, че санкциите вредят на българската икономика да надигаме глас. Без писък, но и без мълчание. Българският национален интерес не трябва нито да е заложник, нито да е ипотекиран в чужди столици. Нека добре да се осъзнае, че ЕС е необходимо, но същевременно е недостатъчно условие за просперитета на България. Още повече в навечерието на неговото наложително реформиране.

 

В НАТО поведението ни следва да е ресурсно съобразено, без авангардни комични роли и милитаристични напъни, които могат да компрометират отношенията ни с немалко държави и региони извън Алианса. С други думи- повече политика и по-малко дрънкане на оръжия. В натовските дейности и операции българското участие е целесъобразно да се свежда до обучение на чужди военни кадри, съвместни военни учения, международни полицейски сили, военно-полеви болници. В редки случаи- до изпращане на ограничени военни контингенти и то само в легитимни мироопазващи операции.

 

·       Добросъседските отношения

Югоизточна Европа (Балканите), Черноморието са нашия ареал. Той не трябва да се третира като архипелаг в Световния океан, подлежащ на окупация и експерименти. Балканите не могат да са геополитически приз в голямата шахматна игра за когото и да било. Това е нашият жизнен регион, нашата съдба и именно добросъседството тук е императив. А не дистрибуторството на какъвто и да е хегемонизъм.

 

Република България следва максимално да работи за двустранното и многостранното регионално сътрудничество. За европеизиране на Балканите, а не за балканизиране на Европа. Нито една балканска държава не бива да остава извън ЕС. Активност и далновидност изисква романтиката ни към Република Македония.

 

·       Традиционните отношения

Историческите корени в дружбата между народите и държавите, традицията в международите отношения е фундамент за всяка нормална външна политика. Отиващият си президент, отиващото си правителство не го разбраха и влошиха международното положение на страната. От възможна доходоносна енергийна транзитна и диспечерска роля България е в партер да изгуби какъвто и да е енергиен магнетизъм.

 

Нека не се забравя, че 38-то НС почти единодушно прие Декларация за развитие на равноправни и взаимоизгодни отношения с Руската Федерация. В нея са включени две принципни постановки относно приоритетния и стратегическия характер на двустранните ни отношения. Тези отношения чакат своето развитие.

 

Традиционни са отношенията на Република България и с бившите европейски социалистически страни, с редица държави от Азия- КНР, Виетнам, Индия, Иран. С немалко страни от Африка, Близкия Изток и Латинска Америка.

 

·       Отношенията с бързо развиващите се икономики

Всяка точка на земното кълбо, всяка държава, която се отличава с внушителен иновационен икономически растеж следва да се превърне в допълнителен стратегически фокус за външната ни политика.

 

Международната турболентност динамично пренарежда световната социално-икономическа класификация. България трябва да следи динамиката, да я отчита като увеличава перспективните си стратегически партньори.

 

Ефективната външна политика следва да се опира на:

–      Националните интереси и Националната доктрина. Европеизмът и евроатлантизмът да се пречупват през българската национална призма. Всеки български гражданин и всяка българска общност по света да имат защитата и съдействието на своята държава.

–      Реалиите на многополярния свят, на политическото равновесие между държавите и съюзите, а не на изключителността и доминацията. Само така международният поглед на България няма да страда от офталмологични проблеми: късогледство, далтонизъм, астигматизъм, катаракта.

–      Международното право и още по-добре на международната справедливост и морал, а не краткосрочната политическа целесъобразност. България трябва да зачита централната роля на ООН, целите и принципите на нейния Устав. Да е мирно солидарна.

 

Външната политика на Република България следва да е конституционно безупречна. Процесът на изработване на външнополитическите позиции и решения да е държавнически, а не партийно-политически. Да е прозрачен, икономически обоснован и да не носи рискове за сигурността и развитието на страната.

 

Българската външна политика трябва да е единна, консолидирана, непротиворечива. Това не изключва най-остри дебати при нейното сътворение. По основните международни проблеми следва да се търси и намира максимален консенсус в рамките КСНС при президента и в пленарната зала на НС. Държавният глава, правителството, парламентът, евродепутатите ни трябва да излъчват еднозначни международни сигнали, стабилизиращи международното положение на страната.

 

Работещата външна политика е невъзможна без професионална дипломация. МВнР на РБ отдавна се е превърнало в лустрационна лаборатория и в убежище за партийно-политически връзкарски назначения. Резултатът- минимален КПД и карикатурен образ на не малък брой български дипломати. Крайно време е професионализмът да не бъде повече на подсъдимата скамейка в специализираното ведомство. В противен случай мазохистичните световни гафове, свързани например с пренебрегването в последния момент на кандидатурата на проф. Александър Янков за член на Международния съд в Хага (1992г.) и кандидатурата на Ирина Бокова за Генерален секретар на ООН (2016г.), няма да спрат никога за сметка на „сталинките“ и „румяна желевите“.

 

И така, нова външна политика може да е само многовекторната, диверсифицираната, цялостната, разполагаща с квалифицирана професионална дипломация. Шансът за такава политика е значителен и е цивилизационно предизвикателство. Отношението към мира и войната, правото и силата, сътрудничеството и конфронтацията е червена демаркационна линия за глобалната оценка на една външна политика- дали тя е цивилизована или е нецивилизована, дали е ценностна или е втора употреба на други държави. Република България следва да отстовява цивилизационен и ценностен характер на своята външна политика.

 

Мариан Даскалов
Източник: frognews.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!