Валери Жаблянов: ГЕРБ умишлено нарушават Конституцията, за да спасят дискусионната политическа кариера на Делян Добрев

Валери Жаблянов: ГЕРБ умишлено нарушават Конституцията, за да спасят дискусионната политическа кариера на Делян Добрев
Декларация от името на ПГ на „БСП за България“

Най-нормално би било декларацията на ГЕРБ да завърши с разграничаване от ръководството на парламентарната група на ГЕРБ и от ръководството на партията. Тъй като то е съпричастно в цялата си политическа дейност и собственото си битие към бившия режим и носи същата отговорност, каквато носят основните дейци и функционери на българската комунистическа партия по това време. Следователно трябва да минат през един вътрешен катарзис и да постигнат онази демократична чистота, която призовават народните представители.

Приемаме и разбираме стойността на разделението на властите, като гарант за демокрацията, на основните принципи като върховенството на закона и плурализма на мненията. И това беше записано в Конституцията от 91-ва година. От тогава до днес тези принципи са в основата на българския политически живот. БСП нито в едно свое действие, дори в моменти, когато този парламент и най-висш орган на суверена е бил подлаган на, меко казано, незаконни действия, не е прибягвала и не допускала нарушаването на Конституцията.

Това ми се струва доста, извинявам се за израза, перверзна представа за демокрацията. Демокрация, която може да съществува въпреки Конституцията, въпреки правовия ред. Това не е демокрация, а както са казали древните – управление на тълпата. Но това е нещо съвършено различно. Какво ни дава основание да твърдим това?

Със своето решение от вчера КС недвусмислено подчерта, че с акт на НС е нарушен чл. 4 от Конституцията, където върховенството на правовата държава е изведено в абсолют. КС подчерта, че с решение на НС е нарушен един от основните принципи за нашето политическо битие, като народни представители, а именно- свободният мандат на народния представител. Това нарушаване, от страна на мнозинството, беше извършено умишлено, с намерението да се спаси дискусионната политическа кариера на Делян Добрев, който и до днес ,кой знае защо,седи в НС.

С внасянето на нашето искане до КС поискахме конституционните съдии, които не могат да бъдат заподозрени в каквато и да било преднамереност, да се произнесат по решението, инициирано и наложено от мнозинството. Отговорът е ясен.

Това не е позиция на БСП. Това е решение на една от висшите институции в републиката, което издава цялото отношение на ГЕРБ и на режима, който налагат от 10 години в България по отношение на всички останали легитимни държавни институции.

Отношение на неглижиране на правото, на Конституцията, на върховенството на закона, на плурализма, на всички форми на граждански и политически свободи. Установяването на един полуличен режим, който не може да бъде скрит, дори зад интензивния парфюм на европредседателството.

Прочитайки позицията на БСП, като привърженик, като един от авторите и като един от стожерите на конституционния ред в републиката, искам да призова мнозинството, от името на БСП и всички убедени конституционни демократи в България, да не разграничават Конституцията и демокрацията в България.

Да разберат, че демокрацията и върховенството на закона са взаимно свързани, неразривно свързани и по никакъв начин, сегашното и което е друго мнозинство, може да бъде поставено над Конституцията.

Ако ГЕРБ и нейното ръководство разберат тази проста аксиома на демократичния политически живот, ще влязат в рамките на добрите европейски практики на десноцентристките партии и ще се превърнат в една автентична проевропейска партия, която е такава по съдържание, на практика, а не само в името си.

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!