Виктор Орбан: ЕС има нужда от обща армия, Вишеградската група може да създаде собствена

Виктор Орбан: ЕС има нужда от обща армия, Вишеградската група може да създаде собствена

Унгарският премиер Виктор Орбан се обяви за създаването на единна армия в Европейския съюз. Според него това се налага за увеличаване на сигурността и стабилността на стария континент. Тази идея трябва да се погледне през призмата на „Брекзит“ и увеличаващият се миграционен натиск от Азия и Африка, смята унгарският премиер, цитиран от БГНЕС.

„В сегашния си формат НАТО има способността да гарантира мира в Европа. Нещо повече трябва и сме длъжни да бъдем активни членове на НАТО. Това е повече от ясно“, каза Орбан пред студенти в румънски университет.

„Като се има предвид, че Великобритания е пета икономика и трета ядрена сила в света, сериозно трябва да се обсъди идеята за създаване на съвместна армия на територията на ЕС. Но истинска армия със заповеди, които се дават на общ език“, уточни унгарският премиер.

„Необходима ни е армия по същество, а не по форма“, каза той и добави, че страните-членки трябва да обмислят варианта за отделяне на повече средства за военни цели.

Виктор Орбан коментира и идеята за създаването на обща армия на страните от Вишеградската група – Полша, Унгария, Чехия и Словакия, която не би била конкуренция на европейската армия.
Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!