Виктор Орбан: Унищожихме Либия, Ирак и Сирия, в ЕС има пропаст между елита и народа

Виктор Орбан: Унищожихме Либия, Ирак и Сирия, в ЕС има пропаст между елита и народа

Най-голямото предизвикателство пред Европа е фактът, че страните членки имат различна визия за нейното бъдеще. Мигрантската криза е най-добрият пример за това. Това каза унгарският премиер Виктор Орбан по време на срещата на Вишеградската четворка в Прага, предаде БГНЕС.

Според Орбан в ЕС съществуват две визии за нейното бъдеще.

„Едната страна твърди, че светът е на ръба на масова и неизбежна мигрантска вълна, с която страните от ЕС трябва да се справят, а другата вярва, че тази вълна може да бъде спряна на границите на ЕС“, каза Орбан и подчерта: „Европа е богата, мощна и опитна. Тя може да гарантира, че нито едно лице няма да влезе на нашия континент и в нашия свят без контрол и разрешение.“

„Нямаме никакво желание да интегрираме миграцията в живота си. Ние искаме този процес да бъде под контрол и да го изключим от живота си колкото е възможно по-дълго“, каза още унгарският премиер. Според него „има и криза на легитимността, защото политическия елит от западните държави не може да се облегне на икономически успех“ и поради тази причина гражданите вече не подкрепят тази политика.

„В криза се намира и самата западна демокрация, защото има голяма пропаст между елита и народа, каза Орбан и посочи като провал политиката, която се основава на „вноса на демокрация“. Намесихме се в Ирак, Сирия и Либия, но тези държави вече не съществуват. Направо ги унищожихме и поради тази причина много хора губят надежда“, заяви още унгарският премиер.

Чешкият министър-председател Бохуслав Соботка определи мигрантската криза като „най-големият европейски проблем“, но изрази убеждението, че това „няма да доведе до разпада на ЕС“.

Според него по-голяма опасност представляват „увеличаващият се популизъм и незадоволството сред европейските граждани“. Чешкият премиер смята, че „Европейският съюз е по-близо до фрагментацията, отколкото до интеграцията“.
Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!