Владимир Путин подписа нова Доктрина за информационната сигурност на Русия

Владимир Путин подписа нова Доктрина за информационната сигурност на Русия
Руският президент Владимир Путин в понеделник (5 декември) подписа нова Доктрина за информационната сигурност на Русия, предаде РИА „Новости“. Документът е публикуван на официалния интернет портал за правна информация и вече е в сила.

Едно от направленията на новата доктрина е стратегическото сдържане и предотвратяване на военни конфликти, които биха могли да възникват с използването на информационните технологии.

„Стратегическата цел за осигуряване на информационна сигурност в областта на стратегическата стабилност и равноправно стратегическо партньорство е да се формира устойчива система от неконфликтни междудържавни отношения в информационното пространство“, се посочва в документа.

В него се казва още, че спецслужбите на редица държави използват „информационно-психологическо въздействие“, за да дестабилизират обстановката в света, което води до „подкопаване на суверенитета и нарушаване на териториалната цялост на други държави“.

В същото време броят на координираните атаки срещу важни руски обекти нараства, а чуждестранната разузнавателна дейност срещу страната се усилва.

Едно от направленията на доктрината, утвърдена от президента, че усъвършенстването на системите за гарантиране на информационната сигурност на руските въоръжени сили.

В доктрината за информационна сигурност се отбелязва още, че руските медии в чужбина са обект на откровена дискриминация.

„На руските журналисти се пречи да осъществяват професионалната си дейност“, се посочва в текста на документа.

Подчертава се, че чуждестранните медии не са обективни в оценката си спрямо руската държавна политика, като броят на подобни материали нараства.
Източник: Руски дневник

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!