Въпреки глобата, Русия готова да строи нова АЕЦ в България

Въпреки глобата, Русия готова да строи нова АЕЦ в България

“Росатом” е в готовност да разгледа възможността за строителство на нови атомни електроцентрали в България, въпреки че договорът за АЕЦ “Белене” се провали

Това заяви президентът на корпорацията Сергей Кириенко, цитиран от ТАСС.Повече от три години след окончателното спиране на строежа на АЕЦ “Белене” руската страна осъди НЕК за прекратяването на проекта.
България трябва да заплати на “Атомстройекспорт” – дъщерното дружество на “Росатом” – за поръчаното оборудване за площадката на АЕЦ “Белене” 550 милиона евро, според българското енергийно министерство и 620 милиона евро според “Росатом”.

“Винаги се застъпвам за мнението, че ако това е грешка, тя е грешка на конкретни хора, а не на народа или на страната”, допълни Кириенко. По думите му, ако решенията имат професионален, а не политически характер, “ние винаги ще се споразумеем”.

В България споровете какво трябва да се направи вървяха през целия ден. Според председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев НЕК ще обсъди дали да обжалва решението на Международния арбитраж.

Източник: blitz.bg/
Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!