Георги Гьоков: Категорично не подкрепяме нито едно предложение, което отнема социални права или е в ущърб на българския работник

Георги Гьоков: Категорично не подкрепяме нито едно предложение, което отнема социални права или е в ущърб на българския работник
Депутатът от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков попита вицепремиера Мариана Николова- дали ще защити исканията на работодателите, или на работниците по отношение на  трудово – правните отношения в България.

Като проблемни сред исканията на работодателите той посочи: разширяване на правата на работодателя, така, че едностранно да прекратява трудовия договор по своя инициатива; да не се плащат обезщетения при прекратяване на договора на служител при излизане в пенсия; отпадане на част от защитите при уволнение на хора с увреждания и занижаване на квотите  за назначаване на трудоустроени и хора с увреждания; премахване на възможността за  няколко  срочни договори; въвеждане на почасов договор от типа „договор с нулеви часове“ и да се облекчат условията за сключване на договори за надомна работа и работа от разстояние; да се премахне правото на натрупване на отпуск върху отпуск, вкл. при майчинство и отглеждане на дете; да отпадне забраната за извънреден труд, а максималният брой работни часове извънреден труд, в рамките на една календарна година, да се увеличи от 150 на 300 часа.; повече права и възможности за въвеждане на непълно работно време по икономически причини – от 3 на 6 месеца в годината.

Не на последно място, като проблеми, Гьоков посочи и исканията осигурителните вноски, които в момента се делят в съотношение 60:40, съответно за работодателя и работника, да се промени съотношението на 50:50 и в трудовите договори – основната заплата да бъде заменена от „чистата“ заплата, зад което пак е скрито искане за отпадне „клас прослужено време“. „Всичко това, което се предлага, не е в интерес на работниците и служителите и е отнемане на извоюваните социални права“, категоричен бе той.

Според Георги Гьоков по-голяма част от т.нар. „искания на работодателите“ са в противоречие с принципа „придобити права не се отнемат“ и е недопустимо дори да бъдат коментирани.

„Ако отстъпите и се съгласите дори и на едно от тези искания, това ще е знак за подкрепа на отнемането на права и ще бъде начало на премахване и на последните бариери в защита на трудещи се българи“, заяви той.

Според него вместо да се започне диалог за доходите, за заплащането на адекватни, нормални работни заплати, за да бъдат задържани българските работници  в България, управляващите ще изгонят и малкото останали тук. „От БСП и ПГ на БСП за България, категорично заявяваме, че няма да подкрепим нито едно предложение, което отнема социални права или е в ущърб на българския работник!“, заключи Георги Гьоков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!