Джон Кери: Разговорът ни с Путин бе откровен и продуктивен

Джон Кери: Разговорът ни с Путин бе откровен и продуктивен

Разговорът между президента на Русия Владимир Путин и държавния секретар на САЩ Джон Кери е бил конструктивен и „достатъчно откровен“, но не е решил всички въпроси, свързани с взаимодействието между Москва и Вашингтон в Сирия

За това разказа след срещата прессекретарят на Путин Дмитрий Песков.

„Разговорът беше достатъчно конструктивен, откровен и детайлен. Заедно с това, остават много въпроси, свързани с реалното взаимодействие по операцията в Сирия“, съобщи Песков пред руските медии.

По-специално двете страни не са постигнали договореност по прякото сътрудничество в борбата с тероризма в Сирия, поясни Песков.

„Обсъдени бяха различни позиции, но още не сме пристъпили към реално сътрудничество, за повишим ефективността на борбата срещу екстремизма“, отбеляза Песков.

Държавният секретар Кери на свой ред нарече преговорите с Путин „открити и продуктивни“.

„Благодаря ви, Сергей (Лавров — бел. ред.), за продуктивните преговори, които проведохме вчера вечерта и позволете да ви помоля да предадете благодарностите ми на президента на Руската федерация… Смятам, че проведените преговори бяха открити и сериозни“, подчерта Кери.

Кери уточни, че оценява позитивно шансовете за урегулиране на конфликта в Украйна: „Предстои ни да свършим много работа и аз смятам, че са налице всички възможности да осигурим реалното урегулиране (на положението в Украйна, бел. ред.)“.

Срещата на държавния секретар с руския външен министър Сергей Лавров продължи няколко напрегнати часа. За последната година Кери и Лавров са се срещали вече четири пъти, но така и не успяха да постигнат съгласие по една от най-важните теми – Сирия.

Сега двамата първи дипломати изразиха увереност, че терористичният акт в Ница може да сближи гледните точки на двете страни.

„Струва ми се, че нашата работа придобива още по-голяма необходимост и актуалност във връзка с онвратителния терористичен акт в Ница. Предлагам да почетем паметта на загиналите с минута мълбание“, заяви Лавров по време на срещата.

Джон Кери заяви в хода на срещата, че основна „точка на възпроизводство“ на терористите, виновни за подобни терористични актове, се явява Сирия. Той отбеляза, че е провел много продуктивни преговори с руския президент Владимир Путин именно за ситуацията в Сирия.
Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!