Драгомир Стойнев: БСП предлага конкретни мерки срещу насилието над жени

Драгомир Стойнев: БСП предлага конкретни мерки срещу насилието над жени
За първи път парламентът ще дебатира сваляне на правителство заради корупция

„Истанбулската конвенция няма задължителен характер и излишно се политизира. Ние, от БСП, винаги сме защитавали жените и сме пазили семейните ценности. Много по-важно е да има ефективност в действията, отколкото политическа декларативност.” Това заяви пред БНР зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев.

Той каза, че левицата има готовност за промяна на законодателството с конкретни мерки срещу насилието над жени.

Даде и пример с решенията на НС на БСП от събота: „домашното насилие” да бъде инкриминирано; да се инкриминира „преследването“ като поведение със заплашителен характер срещу конкретно лице; да се криминализират „насилствените бракове” и „принудителното съжителство на съпружески начала”; да се засили наказателната отговорност за нарушаване на заповед за защита от домашно насилие, като се предвидят по – високи санкции, особено за извършителите, които имат по няколко заповеди и/или нарушения на заповеди и да се изградят Кризисни центрове във всеки областен град, като това стане държавна делегирана дейност.

По думите му това са конкретни мерки срещу насилието над жени и те ще са в по-голяма полза за обществото.  „ГЕРБ са готовят да приемат Конвенцията, което показва, че са готови веднага да се съгласят на всичко, което идва от ЕС, вместо да го подложат на дебат. Това е разликата между нас и тях. Ние търсим дебат, да разберем- как българското общество ще усети позитивите и ще добие самочувствие, че е в ЕС”, обясни Стойнев.

На въпрос, дали с решението си Националният съвет на БСП не е саботирал лидера на ПЕС Сергей Станишев, Драгомир Стойнев отрече подобна теза и припомни, че преди няколко месеца, на Конгрес на БСП, е издигната кандидатурата му за трети мандат на ПЕС. „Твърдо стоим зад г-н Станишев, отново да бъде лидер на ПЕС.”, категоричен бе Стойнев.

По темата, свързана с екологичните протести в защита на парк „Пирин” и строежа на втори лифт, Драгомир Стойнев каза, че БСП подкрепя развитието на зимния туризъм, но е против корпоративните интереси и нарушаването на законодателството. Той припомни, че именно по времето, когато той беше министър на икономиката, енергетиката и туризма, бе взето решение за строеж на втори лифт.

„Дори в малките ски курорти в Западна Европа има по над 15 лифта. Не е нормално България да не се превърне в туристически център на Балканите, при положение, че нямаме конкуренция. Не пречи туристите от Турция и Гърция да идват тук и да карат ски. Както и страната ни да се превърне в международен ски-център на Балканите. За туризма сме, но да се спазват законите. Не приемаме, когато ГЕРБ управляват, г-н Цветанов и г-жа Цачева да ходят на протести и да казват – ние искаме втори лифт. Това е малко шизофренично. Ние предлагаме за развитието на туризма конкретни стъпки.”, поясни Стойнев

По отношение на предстоящото искане на вот на недоверие, зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев беше категоричен, че оставането на ГЕРБ във властта е пагубно за българското общество. „Това е продължаващ разпад, изтощение на цели социални системи- здравеопазване и образование, загуба на ценно време за висок и стабилен икономически растеж и това ще доведе до изчерпване на обществен ресурс заради всеобхватната корупция.

Ние казваме, че има управленска алтернатива. ГЕРБ и коалицията им, трябва да си тръгват. Те пречат на нормалното развитие на държавата”, обясни той.

Стойнев добави, че вероятно виждането на ДПС е по-различно, макар да остава критично за управляващите. На въпрос, дали БСП не къса връзки преди бъдещо управление, народният представител отсече, че това – кой и как ще управлява, го решава българският народ. „За първи път българският парламент ще дебатира сваляне на правителство, заради корупция.

Това е дори закъснял процес, защото  обществото е наясно, че корупцията е скритият двигател, който пречи нещата да се случват”, добави той.

14.01.2018г.
гр. София

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!