Драгомир Стойнев: Въгледобивът не се спасява от залите за пресконференции, а с бързи реакции пред ЕК

Драгомир Стойнев: Въгледобивът не се спасява от залите за пресконференции, а с бързи реакции пред ЕК
Драгомир Стойнев: Искам представители на ГЕРБ, които не са виждали въглища, да обяснят на миньорите как им защитават интереса

„Въгледобивът не се спасява от залите за пресконференции, а с бързи реакции пред ЕК“. Това заяви водачът на „БСП за България“ в Стара Загора Драгомир Стойнев пред граждани от областта. „Българските миньори и енергетици са търпеливи и знаят, че след спечелването на изборите БСП ще възроди комплекса „Марица Изток”, допълни той.

По неговите думи ще има пари за държавната ТЕЦ „Марица-Изток 2” и за студен резерв, и за емисии. „Държавата ще се върне на място си след изборите и ще защити интереса си в стратегическите ни отрасли”, каза още бившият министър на енергетиката по време на срещата между лидера на БСП Корнелия Нинова и жители на област Стара Загора в препълнената зала на Операта в града.

„Рейтингът е много по-скъп на ГЕРБ от въгледобива и миньорите. С пресконференции сега обаче няма как да се компенсира мълчанието през 2016 г., когато в ЕК се е изготвял референтен документ с непосилни за нашето производство стойности на сероочистване.

Не ме интересува какво са подкрепили евродепутатите ни за въгледобива в Арктика, въпреки че според ГЕРБ е много важно. Интересува ме защо ГЕРБ не са направили нищо в защита на българския въгледобив миналата година. Много искам да видя някои представители на ГЕРБ, които не са стъпвали в мините и не са виждали въглища, да обяснят лично на миньорите на терен, а не от залите за пресконференции, как точно им защитават интереса”, заяви Стойнев.

Той определи подготвената от Петър Курумбашев общата позиция на българските евродепутати за коригиране на подготвяния референтен документ за най-добри налични техника за големи Горивни инсталации като „първата българска консолидирана политическа позиция в защита на въгледобива”.

„Ивелина Василева обяснява какво са правили нейните чиновници. В ЕК обаче не можем да си говорим само на ниво „чиновници“, а на най-високо политическо ниво и то с общ, обединен български глас. До сега правителството беше безгласно, но БСП поема ангажимент следващото българско правителство категорично да поиска стойности на серни и азотни окиси и живак, заложени в референтния документ на Европейската комисия, който трябва да бъде гласуван на 28 април, да бъдат коригирани, параметрите да бъдат променени така, че да отразяват реално най-добри налични техники.

И не само това – всички политически сили трябва да застанат зад него. Много е важно още сега в кампанията да поемат този ангажимент и после да не се отметнат. Нашите евродепутати вече търсят коалиции с други засегнати страни”, подчерта Драгомир Стойнев.

„Горд съм, че съм водач на старозагорската листа. Няма сфера, в която хората в нея да нямат експертиза и професионализъм. Думата, която я олицетворява, е – характер”, каза още Стойнев. По думите му Старозагорска област е специална. „Тук има от всичко по много – енергия, самочувствие, патриотизъм, инат.

Тук е центърът на енергетиката, на поетите, тук са плодородните земи, живият бизнес и сърцето на българския въгледобив”, поясни водачът на листата на „БСП за България“. „Старозагорци имат особен характер, те са горди, чести и достойни хора, които искат, променяйки Старозагорския регион да променят и държавата”, категоричен бе Драгомир Стойнев.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!