Елена Йончева: Правителството на ГЕРБ е виновно за завишените показатели на уран във водата в Хасково

Елена Йончева: Правителството на ГЕРБ е виновно за завишените показатели на уран във водата в Хасково
Елена Йончева: За това престъпление са отговорни министърът на здравеопазването Петър Москов, на регионалното развитие Лиляна Павлова и на околната среда и водите Ивелина Василева

„Хората в Хасково са разтревожени и изплашени, защото в продължение на месеци са консумирали вода от централното водоснабдяване, която е със завишени показатели на естествен уран и алфа-активност.

Вина носи правителството на ГЕРБ . За това престъпление са отговорни министърът на здравеопазването Петър Москов, на регионалното развитие Лиляна Павлова и на околната среда и водите Ивелина Василева“

Това заяви народният представител от „БСП за България“ Елена Йончева от парламентарната трибуна.

Тя уточни, че в града са поставени 16 водоноски, а в социалните заведения и детски градини се доставя бутилирана вода. По нейните думи, поради спиране на две помпени станции, съществува реална опасност от въвеждането на режим на водата.

„От 14 април водата от централното водоснабдяване на Хасково не се препоръчва да се ползва за питейни цели“, допълни тя и попита: „Как се стигна до тук? От кога в Хасково, със знанието на съответните отговорни за нашето здраве институции, до крайния потребител достига вода с повишено съдържание на уран и алфа-активност?“

Йончева уточни, че гражданите на Хасково са разбрали за опасната за тяхното здраве вода едва след като с писмо от 14.04.2017г.

Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ информира директора на Регионалната здравна инспекция в Хасково и управителя на ВиК ЕООД – Хасково за наличие на завишено съдържание на алфа-активност и естествен уран от помпена станция Хасково.

Народният представител подчерта, че Басейнова дирекция е препоръчала прекратяване и максимално ограничаване ползването на водата. „Шест месеца след като са констатирани превишаване на допустимите стойности на вредни вещества в питейната водата е създадена междуведомствена комисия, която препоръчва водата да не се ползва за питейни цели.

От кога се знае, че водата съдържа завишени показатели на уран и алфа-частици и не са предприети никакви мерки?“, продължи с въпросите депутатът от левицата.

Тя посочи публични изследвания, според които три поредни години Министерството на околната среда и водите установява несъответствие с нормативните изисквания на качеството на водата по химичен показател алфа-активност и две поредни години отчита завишение на уран.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!