Жельо Бойчев: Внасяме проект за решение за създаване на временна комисия за Националната програма за саниране

Манол Генов: Обвързването с изказването на президента е случайност – еднакво мислене по определен проблем

„ПГ на „БСП за България“ внася проект за решение за създаване на временна комисия за установяване на фактите и обстоятелства, свързани с изпълнение на Националната програма за саниране“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев пред журналисти в парламента. „Искаме да станат ясни всички обстоятелства, свързани с изработването на критериите на програмата и изпълнението на целите й, с начина на определяне на пределните цени на строителните дейности, които многократно бяха коригирани, изразходваните финансови средства до момента по програмата, както и постигнатите резултати.

Трябва да стане ясно и бъдещото развитие на програмата“, допълни той. Бойчев припомни, че по искане на „БСП за България“ е имало дебат в НС, на който са били приети решения. „Съгласно тях, министърът на регионалното развитие внесе информация в НС, от която става ясно, че към момента има подписани договори за близо 2 млрд. лв., има 4759 договора, сключени между общините и съответните етажни собствености, но няма предвидени финансови средства в бюджета за продължение на програмата и изпълнение на договорите“, каза още народният представител. „Министър Нанков твърди, че се нуждаем от разработване на цялостна жилищна стратегия и е необходим ангажимент на собствениците за продължаване на бъдещата програма“, каза още Бойчев.

Според него към момента не е ясно какво е бъдещето на програмата, какъв процент ще бъде заплащан от българските граждани, ако те продължат своето намерение да санират жилищните си сгради.

„Създава се дискриминация с тези, които ползваха 100% финансов ресурс до момента и тези, които трябва да доплащат. Притеснени сме от констатациите, отразени в доклада на Сметната палата, че е нарушен чл. 119 от Закона за публичните финанси, където е казано, че бъдещи ангажименти за стартиране на програми, които ангажират бюджетен ресурс, може да стане само чрез бюджета и решение на НС.

Цитира се именно Националната програма за саниране и ангажирането над 1 млрд. лв. ресурс за 2017 г, който не е гласуван в държавния бюджет“, подчерта Бойчев. Зам.-председателят на левицата в НС изрази надежда, че чрез работата на тази комисия ще станат ясни как са били избирани и определяни фирмите.

Манол Генов: Обвързването с изказването на президента е случайност – еднакво мислене по определен проблем

„Още в миналия мандат, когато тази програма стартира, сме имали особени забележки към нея и най-вече по начина, по който тя се провежда. Акцентът, който се поставя е как бяха формирани цените? Как се получи така, че бяха намалени около два пъти?“, попита народният представител Манол Генов. Той обясни, че 1/3 от сградите са завършени,1/3 са в изпълнение и 1/3 очакват приключване на обществените поръчки. „Обвързването с изказването на президента е случайност – еднакво мислене по определен проблем“, каза още Манол Генов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!