Иван Иванов: ГЕРБ завършва пътища с пари от други проекти

Иван Иванов: ГЕРБ завършва пътища с пари от други проекти

Факт е, че средствата, които идват по новия програмен период, ще се пренасочат към обекти от предния програмен период

„Факт е и не знам защо го криете, че средствата, които идват по новия програмен период и ще се пренасочат към обекти от предния програмен период. Така се намаляват в общия бюджет на програмата за нови обекти”.

Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Иван Иванов по време на парламентарния контрол към вицепремиера Томислав Дончев по повод преразпределение на средствата по програмен период 2014-2020 година.

Той обясни, че е постъпила информация, че съгласно решение на ЕК Северната скоростна тангента и други отсечки от околовръстното шосе на София ще се довършат за сметка на фондовете от програмен период 2014-2020, въпреки закъснението миналата година.

„От тази информация също става ясно, че средствата ще се вложат за инфраструктура, която вече би трябвало да е готова, вместо за нови транспортни проекти”, допълни Иванов.

Народният представител от левицата коментира, че в писмен отговор на  Дончев се разбира, че този проект е изваден успешно от тези, които трябва да бъдат финансирани със собствени средства, но сумата никак не е малка – 406 млн.лв.

Иванов е на мнение, че е важно да се знае и кои региони ще бъдат засегнати от тази промяна. „Моля да ми отговорите има ли конкретни инфраструктури проекти, предвидени за изграждане през програмен период 2014-2020 с европейски средства, които ще отпаднат поради посочената  причина, и ако не – от кои оперативни програми и техни оси ще се пренасочат средствата от новия програмен период на изграждането на закъснелите обекти?”, попита Иванов.

Иванов към Дончев: Не е вярно, че не може да се планира

Депутатът от левицата подчерта и че не отговарят на истината и твърденията на вицепремиера, че е невъзможно да се планира. Иванов припомни един факт – агенция „Пътна инфраструктура” е направила това нещо още преди да стартира програмата.

„В началото на стартиране на програмата бяха направени обществени поръчки за обекти, които ще бъдат стартирани и изпълнени през този програмен период”, обясни той. Според него ще бъдат нама%

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!