Калоян Паргов посочи кой е най-големият въпрос в България в момента

Калоян Паргов посочи кой е най-големият въпрос в България в момента
Акцентът е дали ГЕРБ ще подаде оставка или БСП ще свали ГЕРБ. Дали Борисов ще задържи тази оставка.

Дали ще изкара цял мандат за първи път. Това е въпросът оттук нататък, каза в предаването „Офанзива“ по „Канал3“ лидерът на БСП-София Калоян Паргов. Колкото до протеста – няма сила, която да изкара хората на улицата, дори и БСП, ако управляващите не са им дали повод.

А що се отнася до оставката на Симеонов – да, тя е закъсняла и не решава нито един проблем. И преди година направих прогноза, че те ще последват съдбата на Реформаторите и ето, че се оказах лош пророк, обяви Паргов. Той поясни, че самата коалиция Обединени патриоти е изгубила легитимност, след катосамите ѝ лидери си искат оставките помежду си.

Властта е тази, която може с действие или бездействие да изкара хората да протестират на улицата, изтъкна още веднъж Паргов. Относно протестите между протеста сега и този през 2013 г. той коментира: „Няма как да правим разграничение между онези хора, които са излезли тогава, и тези сега. Не може онези да са добрите, а тези са лошите“.

Паргов е категоричен, че подкрепя искането на протестиращите, но самият той няма да излезе на улицата на протеста, за да не се стигне до спекулации. Има сериозни дефекти на властта. Това е липсата на работещи институции. Един от големите дефекти на управлението на ГЕРБ е обелзичаването на институциите. Президентът Радев не бива да се обвинява, че се солидаризира с искания на БСП.

Той се солидаризира с много социални искания, каза още Паргов, като така коментира изказването на президента Радев, че в страната атрофират институциите. Той се вписва в рамките на своите конституционни правомощия. За което, пък е обвиняван, че не хвали правителството. На фона на останалите институции, президентът изглежда като самотна институция, която се бори за повече демокрация и повече прозрачност, каза още Паргов. Лидерът на БСП-София смята, че е нормално Румен Радев да се срещне с Бойко Борисов.

Тези срещи между президента и премиера трябваше да бъдат по-редовни. Друг е въпросът кой трябва да ги инициира – това е въпрос като за яйцето и кокошката. Имаме два случая тази година, при които се вижда липса на синхрон. Посещението в ООН и в Русия. А това не е нормално, каза още той.

Паргов за пореден път изтъкна тезата на БСП, че през следващата година ще има и предсрочни парламентарни избори. Предсрочни избори са неминуеми. Догодина очевидно, освен за европейски и местни избори, ще гласуваме три пъти за щастие. И тук се връщам на началото – дали ГЕРБ ще си подаде оставката или БСП ще свали ГЕРБ. БСП не е спряла да се готви за избори и то за всякакви избори. Сигурно е, че догодина ще се гласува повече от два пъти, каза още Паргов. Той обяви, че в понеделник ще бъде взето решение от партията дали парламентарната група ще се върне в пленарната зала, след като вече е изпълнено искането за оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

Тази закъсняла оставка очевидно не удовлетворява хората и очаквам протестите да продължат, добави социалистът. Калоян Паргов коментира и мониторинговия доклад. И той потвърди, че докладът е очевидно положителен, но все пак изтъкна, че управляващата в Европейския парламент ЕНП все пак е допринесла за изготвянето на този доклад и не е решила да „минира“ страна, на която разчита за предстоящите европейски избори.

Той поясни, че водачът на листата на БСП за изборите ще бъде избран през март. Колкото до изборите в София той намекна, че въпреки че е лидер на столичната организация на левицата, няма да бъде кандидат за кмет. Всички варианти, които са разглеждат, са външни кандидати, каза Паргов и поясни, че се търси аналогия с президентските избори. / blitz.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!