Корнелия Нинова: Борисов изпуска председателството

Корнелия Нинова: Борисов изпуска председателството
БСП поема инициативата и иска дебат в пленарна зала

Изявление на председателя на БСП Корнелия Нинова

Г-н Борисов, след изборите имаше среща между нашите две ръководства в парламента, единствената.

Тогава разговаряхме за възможните общи действия между БСП и ГЕРБ. Отхвърлихме предложението Ви за министър във Вашия кабинет от БСП, отхвърлихме предложението аз да стана председател на парламента, но Ви дадох дума – по председателство на България на Съвета на ЕС имате пълната ни подкрепа, защото това е кауза за България и страната ни може да спечели от това.

Поставих Ви едно условие – всички въпроси по председателството да се решават в парламента, защото това е парламентарна република и преди да ходите където и да е навън и да изразявате позиция, да я обсъдим тук.

Обещахте, че ще стане. Разбира се, ме излъгахте. Отивате, поемате ангажименти, а българският парламент нищо не знае. Казвате, че сега националната програма по европредседателството тепърва се обсъжда и ще се приема.

Но Вие вече подписахте приоритетите с тройката. Обръщам Ви внимание, че колегата Ви от Естония се изправи пред парламента на Естония и говори там и получи подкрепа преди да подпише.

Вие вече нещо подписахте, а националната програма ще се гледа през септември. Поради неуважението Ви към парламента, поради това, че изпускате председателството и го свеждате до едни плочки и една корупция, ние поемаме инициативата и внасяме предложение за решение, предложение за дебат, 70 подписа.

Искаме дебат в залата и отговорна национална позиция на парламента по българското председателство.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!