Корнелия Нинова: Единствената партия сме, която повиши подкрепата си спрямо предишните европейски избори

Корнелия Нинова: Единствената партия сме, която повиши подкрепата си спрямо предишните европейски избори
Оставката е личен акт и решението го взех аз

„Да, тежи ми загубата, но не съм дошла да казвам как БСП сме морални победители.  Загубихме изборите, но заради обективността, заради тези 500 000 души, които ни подкрепиха, заради членовете на БСП – бих искала да направим обективен анализ.

Единствената партия сме, която повиши доверието си спрямо предишните европейски избори с 50 127 гласа. Всички други партии в България губят, най-много ГЕРБ – над 100 000 гласа.“

Това каза пред БТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя добави, че цялата държавна машина и ресурсът на правителството е срещу БСП – купен вот, участие на МВР в изборния процес, корпоративен вот.

„Ние сме с един депутат повече. Другите партии или запазват, или губят. Имаме спечелени избори в 63 общини, като 2/3 се управляват от ГЕРБ. Имаме пробив в София в районите – Изгрев, Красна Поляна и Младост“, посочи още тя.

Нинова направи анализ и на позиционирането на БСП спрямо останалите европейски леви партии. „От 28 държави, с 28 социалистически или социалдемократически партии, БСП е на пето място- след Малта, Кипър, Португалия и Испания. Големите- като Германия, Франция, Англия са доста назад. И на европейско равнище стоим добре“, каза тя.

Моята представа е, че първият носи отговорност

„Оставката е личен акт и решението го взех аз. Сигурно има и други хора, виновни за тези резултати, но моята представа за  морал и достойнство в политиката е, че първият носи отговорност. Когато ме избраха за председател, заявих, че искам да променям и БСП, и България. Част от тази промяна е да показваш нов морал“, обясни Корнелия Нинова в студиото на БТВ. Тя добави, че хората, които са я убеждавали да не подава оставка, са ѝ казали, че по време на прехода е нямало председатели на партията, които да са напускали поста за изборна загуба. „Не, моето разбиране е различно. Участвал си, загубил си, достойно е да кажеш- аз, като първи, нося най-голямата отговорност, поемам я и си тръгвам“, каза тя.

Лидерът на БСП добави, че левицата за първи път ще избира председател на партията на пряк избор от всички членове на партията. „Исках да изготвим процедурата, в момента, в който се приемат принципите, аз си тръгвам, за да е равно състезанието. Веднага се появиха спекулации, че оставам, за да подготвя правила, които на мен са ми удобни, за да спечеля служебна победа, да се бетонирам и да използвам ресурса на партията. Това ми е вътрешно неприсъщо. Аз не съм Бойко Борисов, който използва държавния ресурс в кампанията за лична изгода. Аз няма да използвам партийния за себе си. Премислих и казах, за да няма никакви спекулации, че мога да влияя на този процес и да имам предимство пред другите кандидати, подавам оставка – оттеглям се, за да се приемат правила и да стартира процедура“, обясни Корнелия Нинова.

Всеки да си направи анализ на причините за загубата

„Привърженик съм на споделената отговорност. Всеки да си направи анализ за причините. Имаме места с прекрасни резултати – Ямбол, Добрич, Плевен, Видин и Монтана. Има и където губим и трябва да се види защо. Там структурите да се съберат и решат какво да правят, а не да им се налага отгоре“, заяви Корнелия Нинова.

„Не мисля, че отхвърлянето на Истанбулската конвенция с почти пълно единодушие в партията е отблъснало избирателите. 87% от българския народ не я одобряват. Следователно- това би трябвало да ни даде повече избиратели, а не да ги отблъсне“, коментира Нинова критиките към нея. Корнелия Нинова добави, че тези, които отправят въпроси, че начело на листата е имало и не толкова разпознаваеми лица, трябва да се обърнат към Националния съвет, който реши да преподреди листата.

Ниската избирателна активност ни делегитимира като партии и е знак, че хората не ни одобряват

„Ако до внасянето на листата от Изпълнителното бюро в Националния съвет отсъствието на Сергей Станишев е било противоречие, разцепление и битки, то НС го вкара в листата. Той е вътре, има преференции. Значи хората, които го подкрепят, са гласували за БСП. Значи с влизането му ние трябва да сме се консолидирали и да сме победили. Къде ни е победата тогава?“- попита Нинова и добави, че е работила добре с него. „Председателят на ЕНП не беше в листа, председателят на АЛДЕ също, защото е председател и има работа. Да не превръщаме това в трагедия. Иска ми се да поговорим за истинските причини за това състояние на изборите. Това са детайли. Истинските причини- бих ги обвързала с ниската избирателна активност. 33% на фона на 50% и отгоре, гласували в Европа показва ниска активност в България. Това е изключително тревожно. Първо ни делигитимира като партии, които представляваме народа, и засилва корпоративния вот. Най-важното е, че е знак към всички нас, че не ни одобряват. Тук намирам сериозната причина за загубата на БСП. Вярвахме, че негативният вот ще дойде към нас. Той се изля към всички партии, чрез негласуване. За три години не успяхме да покажем, че сме различни от статуквото. Показахме, че не сме съгласни със задкулисието, договорки с бизнес интереси, застанахме срещу едър бизнес и олигарси. Много битки отнесохме, за да покажем, че сме различни от статуквото. Не успяхме да убедим хората и това е големият проблем“, анализира Корнелия Нинова. Трябва да продължим.

Лидерът на левицата отрече, че БСП е водила негативна и лишена от европейски теми кампания. Тя добави, че БСП е единствената партия, която е говорила за минимална европейска заплата и пенсия, европейска прокуратура, Младежка гаранция, Културен чек, Шенген. „Кое се смята за негативна кампания? „Апартаментгейт“, който тръгна от Свободна Европа  и американците. Защо го приписват на нас? Какво имаме от другата страна от Борисов като негативизъм и омраза – ще дойдат социалистите и Белене ще се пука по шевовете, ще има присъди без съд, не ги връщайте на власт. А когато казваш, че са корумпирани и че крадат пари от българския и европейския данъкоплатец, било омраза. По коя логика?“ попита Нинова.

Вече сме в подготовка за местните избори

Корнелия Нинова призова всички партийни лидери да се замислят за посланието на хората към тях на изборите. „Казаха ни – не ви одобряваме, не излизаме да гласуваме, вие не сте легитимни“, каза тя и добави, че левицата вече е в подготовка за местните избори. Тя добави, че БСП не трябва да се отказва от пътя си, ако иска да промени статуквото. „В кампанията говорехме за справедливост, неравенство и свобода. Оказа се, че хора, които имат къщи за гости и Борисов говореше, че ще връщат пари, не само няма да го направят, а целият български народ ще ги връща от джоба си. Има ли справедливост? Няма. През цялата кампания говорехме за неравенство – ниски доходи и преизчисляване на пенсии, а от 1 юли отново скок на ток, парно и вода. Увеличава ли се това неравенството? Засега най-вече 1,5 млн. хора под прага на бедност. И накрая, свободата- виждате ли какво правят от няколко дни журналисти? Пишат декларации за натиск върху тях да публикуват фалшиви новини. Каква свобода на словото има в България?“, попита лидерът на БСП.

„През ум не би ми минало, че министърът на финансите нарушава бюджета. Получаваме субсидията. Можеш ли да допуснеш, че след като има Закон за държавния бюджет, министърът на финансите го нарушава?“, коментира Корнелия Нинова наддадената партийна субсидия за всички партии, включително и за БСП. Тя добави, че подкрепя идеята да се върнат парите.

Изпълнителното бюро не прие оставката на Кирил Добрев

„Конгресът е на 16 май. По новия Устав всички членове избират председателя на партията“, каза Корнелия Нинова. Тя поясни, че този, който ще изпълнява функциите на председател на левицата до избора на нов лидер, е един от настоящите заместници на партията в лицето на Стефан Данаилов, Деница Златева, Кирил Добрев или Владимир Москов. Нинова добави, че ще се реши кой от четиримата ще заеме поста след Конгреса.

„Кирил Добрев декларира, че иска да подаде оставка и Изпълнителното бюро реши, че няма нужда от това. Аз декларирах, че  ще поема цялата отговорност и призовах да работим за местните избори“, каза Корнелия Нинова. Тя заключи, че изборът на нов председател и предстоящите местни избори могат да вървят заедно и дори ще е стимулиращо.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!