Корнелия Нинова: КНСБ даде високата оценка за „Визия за България“

Корнелия Нинова: КНСБ даде високата оценка за „Визия за България“
„Благодаря на КНСБ и екипа на Пламен Димитров за високата оценка, която дадоха за „Визия за България“.

Това е стратегически документ, който стои над бюджет за една година“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента, след среща с ръководството на КНСБ.

Тя подчерта, че по бюджета имат и съвпадения, и различия с КНСБ. „Съвпаденията са най-вече по теми от финансовата сфера, данъчна политика и социална политика.

По данъчната политика се радвам, че сме на едно мнение – вече е наложителна промяна в данъчното облагане. Ние предлагаме прогресивна скала с отмяна на плоския данък и най-вече наблегнахме на данък дивидент, защото за нас е несправедливо доходите върху физическите лица  да се облагат по един начин с 10%, а през данък дивидент да се изписват и да се плащат 5%“, обясни Нинова.

По време на срещата са обсъдени и различните варианти за по-справедливо данъчно облагане, чрез различни скали на прогресия или необлагаем минимум. „ На едно мнение сме, че преизчисляване на пенсиите трябва да се направи, защото доходите на пенсионерите много изостават и  възрастните хора не могат да си позволят да живеят по този начин“, допълни тя. Нинова посочи, че има някои различия със синдикатите и по социалните теми.

„Не приемаме, че това е най-добрият в социално отношение бюджет, след като 12 социални плащания са замразени и то най-вече свързаните с демографската катастрофа и криза. В разходната част има завишаване на разходите, но нашият въпрос е – какъв е ефектът от това? Как чрез тези разходи нещо ще се промени в здравеопазването? С какво това помага за намаляване на неравенствата?“, попита председателят на БСП.

Според нея бюджетът за догодина увеличава неравенствата. „КНСБ цени нашите усилия за алтернативност. Някои от нещата, които са наши общи позиции, ще внесем между първо и второ четене, днес, в големия бюджет“, заяви тя. Като пример посочи повишаване на обезщетението за безработица, намаляване на ДДС на лекарствата и на хляба. Имаме различия с КНСБ За данъка на старите коли. За нас това е изключително съществен въпрос , за тях не е. При това състояние на бедността , не може да се посяга на тези хора и да искат с тези 20 млн. лв. да се решат проблемите в държавата“, категорична е Корнелия Нинова.

Пламен Димитров: Аргументите и оценките ни в много области на Бюджет 2019 съвпадат с тези на БСП

„Аргументите и оценките ни в много области на Бюджет 2019 съвпадат с тези на БСП”. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той добави, че КНСБ и левицата имат еднакво виждане за това, че промяната в данъчната политика е крайно наложителна. „Прехвърлянето на данъчното натоварване от труда към капитала е повече от необходимо”, каза още той.

Във връзка с увеличаването на размера на пенсиите, той обясни, че конфедерацията очаква  около 750 млн. лв. повече в ДОО, които няма да стигнат за необходимото увеличаване на пенсиите, защото тези 5.7% ще бъдат изядени от инфлацията в момента, в който бъдат получени.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!