Корнелия Нинова: Купонът наистина свърши, но и времето за общи приказки изтича

Корнелия Нинова: Купонът наистина свърши, но и времето за общи приказки изтича

Време е за разумни, хладнокръвни решения и конкретни действия
Днес свикахме извънредно заседание на Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната група на „БСП за България”.

Обсъдихме актуалната информация и оценяваме сериозността на кризата. Ние сме отговорна партия и както подкрепихме решението за извънредно положение, така ще подкрепим и всички разумни мерки, които предлага кризисният щаб. Мястото, където те трябва да бъдат обсъждани и приемани, е Народното събрание. Нашата парламентарна група е на разположение там за обсъждане на всички мерки и за взимане на необходимите решения.

Най-важното за нас, на първо място, е здравето на хората. Добре е, че се намериха средства за подпомагане финансово на лекарите, медицинските сестри и медицинския персонал в болниците. В момента те са най-важни, но разбираме, че има недостиг на медицински кадри. Затова очакваме в спешен порядък правителството да намери начин за включване на частните болници в целия процес. Те заявиха своята готовност, но се оказва, че още никой не ги е потърсил за това. При липсата на кадри, ресурси, потенциал, е недопустимо частните болници да стоят настрана от процеса. Нашето очакване към правителството е да намери начина това да стане.

След здравния въпрос и здравето на хората, за нас са най-важни социалните измерения на кризата. Затова има нужда от спешни, краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки. Предлагаме и ще внесем в Народното събрание проект за решение за налагане на мораториум за срока на извънредното положение за битови плащания – ток, парно, телефон, вода и бързи кредити.

Ще внесем предложение за спиране на сроковете по наказателни, административни и граждански дела, в това число и изпълнителните дела на частните съдебни изпълнители. Защото докато текат сроковете по тези дела, а хората не могат да се явяват и да си защитават правата, рискуват да изгубят такива права и да се вземат решения без те да бъдат част от процеса.

Средносрочни и дългосрочни мерки, икономически и социални. Те изискват много сериозен анализ какво може да поеме бюджетът, за да да гарантираме стабилността на държавата. Ние сме отговорни хора и не искаме да провалим финансовата и икономическа стабилност.

Премиерът да внесе в Народното събрание информация за размера на фискалния резерв към момента и каква част от него може да се ползва. Състоянието на Държавния резерв – какви стоки има в Държавния резерв, какви количества, какви видове и колко от тях и в какви срокове могат да бъдат освобождавани, ако се наложи такава необходимост на пазара.

Очакваме от него, след разговорите с европейските лидери за солидарност и помощ в този тежък момент за цяла Европа, да каже какви са възможностите за финансиране от Европейски фондове на конкретни икономически и социални мерки в България.

Виждаме ги в няколко посоки – мерки за помощ на бизнеса, помощ при обслужване на ипотечни и други кредити, помощ за семейства, чиито деца не са на училище и чиито родители трябва да останат да ги гледат, помощи за работещи, останали без работа и така нататък.

Не е вярно това, което каза премиерът, че никоя държава още не е приела мерки – има такива конкретни. Разбирайки сложността и отговорността на ситуацията, ние искаме един по-сериозен анализ.

В Народното събрание ще инициираме викане в секторните комисии на министрите, от които очакваме да ни информират какви последици в техния сектор ще има от тази криза.

Внасяме предложение срещу спекулантите за борба със спекулата, което включва ново определение в Наказателния кодекс що е спекула и завишаване за наказанията срещу спекулантите, защото сега са ниски и са в размер на 100 лв.

Накрая – прав е г-н Мутафчийски – купонът свърши. Но и времето за общи приказки вече изтича. Време е за разумни, обмислени, хладнокръвни решения и конкретни действия.

Както чухте, ние предлагаме и сме готови да обсъждаме предложения на други партии, работодателски организации, синдикати, граждански сдружения. На разположение сме за всичко разумно, с което заедно можем да помогнем за овладяване на кризата в първия момент, а след това и за преодоляване на последиците от нея.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!