Корнелия Нинова: Нашата цел е стабилност на България, сигурност и спокойствие на българите, да очертаем перспектива пред тях

Корнелия Нинова за случая „Сотиря“: Внасяме 15 882 подписа за промени в Наказателно-процесуалния кодекс
Трета част от изказването на Корнелия Нинова пред 50-ия Конгрес на БСП

Искам да сме ясни. БСП ще се противопостави с всички сили на това посегателство върху устоите на държавността и изконните човешки права. ГЕРБ няма да получат нито един глас от народните представители на парламентарната група на коалиция „БСП за България“.

ДПС виждат  изход от кризата в експертно правителство, гръбнакът на което да бъдат ГЕРБ и БСП – едните с премиера, другите с вицепремиера. В последните дни чувам премиерът Борисов да казва, че това е най-добрият вариант за ГЕРБ за излизане от кризата. Обединените патриоти, в лицето на г-н Каракачанов, побързаха да се съгласят и да се присъединят към този вариант, в който трябва да участва и БСП. Тройната коалиция, която досега управляваше скрито, е готова да официализира съюза си, уж в името на България, а всъщност за спасяване на статуквото и осигуряване на Борисов комфортно оттегляне от властта.

Кой им липсва в пъзела на този комфорт – Българската социалистическа партия. Макар да имат математическо мнозинство в Народното събрание, без БСП им липсва политическия комфорт. И тук също искам да сме ясни – БСП няма да участва в този сговор. БСП няма да влезе във властта през задния вход за 5 месеца. БСП ще влезе през официалния, за 4 години, ако народът ни даде това право.

Този парламент е изчерпан. Той не може да гарантира стабилност на държавата, сигурност и перспективност на народа. Изходът – нови избори, ново доверие, нова легитимност, дадена от суверена, на когото той реши.

Нека да погледнем извън парламента. Какъв изход от кризата и промени предлагат десните – оставка на Борисов и Гешев и промяна в съдебната система. Прекрасно- и ние искаме това. И го искаме отдавна. Къде бяха те , когато предлагахме изцяло друга философия на антикорупционно законодателство и съдебен контрол върху актовете на главния прокурор. В Народното събрание часове наред бранехме от трибуната върховенството на закона, разделението на властите и взаимния контрол, както и налагане на съдебен контрол върху актовете на главния прокурор. Никой няма право да отрича тези усилия на парламентарната група на коалиция „БСП за България“ и на БСП. Десните го правят. Отричат тези наши усилия, фиксирани в остаряла антикомунистическа риторика, която младите по площадите изобщо не разбират. Промяна в съдебната система и ние искаме, но достатъчно ли е? Къде им е плана за икономиката, за образованието, за здравеопазването и за демографията?

Уважаеми другарки и другари,

България се намира в тежка политическа, институционална криза. В криза на доверие от народа към управлението и на прага на страшна икономическа и социална криза. Всяка партия търси решения за себе си. Търси мястото си в политическото пространство. И това е нормално, ако разсъждаваш в рамките на партийното. Но времето не е за тяснопратийно мислене. Времето е за държавнически отговорни действия. Всяка партия, загледана в пъпа си днес, пропуска голямото – пропуска България. Днес едни търсят безпроблемно излизане от властта. Други, яхнали протеста- бързо влизане във властта. Трети – как да бъдат балансьори на властта. Нашата цел е друга. Ако искахме просто да участваме във властта и да консумираме облагите за себе си, можехме да го направим много пъти. Не, нашата цел е друга – да дадем стабилност на България, да гарантираме сигурност и спокойствие на българите, да очертаем перспектива пред тях и да реализираме правовата, демократична и социална държава.

Стъпките към тази цел са: подаване на ръка на всички лявомислещи, социално-ориентирани, прогресивни хора, непартийни, честни българи, родолюбци. Създаване на много широк фронт от съмишленици и насочване на този фронт към истинската промяна на България. На второ място, избори и убедителното им спечелване от БСП. На трето, честно, неподкпупно и последователно изпълнение на поетите ангажименти към народа преди изборите. Не забравяйте, в момента само ние имаме готов план за управление, „Визия за България“, който се ползва с голяма подкрепа, защото беше изготвен от стотици хора от цялата страна. Целта на този план не е просто да сменим ГЕРБ и да седнем на техните места, а да сменим модела и да насочим страната по пътя на промените.

Неолибералният модел е изчерпан. Грешен и изчерпан е. Време е за възстановяване на ролята на държавата – ролята на социалната държава в ключови сектори. И да се знае – Българската социалистическа партия сме народна, масова, патриотична, парламентарна, част от европейската и световната левица, лява партия. Нашите ценности са свобода, солидарност, справедливост, равенство, мир, труд, хуманизъм, хармония между човека и природата и родолюбие. Първата ни работа, стъпквайки на тези ценности и на характера на партията, е възстановяване на държавността, върховенството на закона, с безкомпромисна борба с корупцията. Възстановяването на разделението на властите, връщане на доверието в парламента като основна институция в парламентарната република. Функциониране на институциите с грижа за хората.

Второ, гарантиране на свобода на честните предприемачи, на словото, на различното мнение. Третото – справедливост. Законите да се прилагат еднакво за всички. Четвърто – държава в помощ на икономиката и с грижа за родното производство. Икономика с дългосрочно планиране, с публични инвестиции, износ на продукция с висока добавена стойност, с акцент върху развитие на електротехника, електроника, информационни технологии, машиностроене, земеделие, туризъм и хранително-вкусова промишленост.

Пето-нова структура на земеделието. Земеделската земя да се използва само за земеделски нужди, а не за търговски и инвестиционни интереси и нов начин на субсидиране на родното производство.

Шесто – публични инвестиции в наука и високи технологии. Седмо – образование, обърнато към дигиталното поколение, но стъпило здраво на ценностна система и вървящо ръка за ръка с възпитанието на нашите деца.

Осмо – нова държавна политика в здравеопазването, в която болниците не са търговски дружества, здравеопазването се развива на регионален принцип, заплащането на лекарите и сестрите е уредено с наредба и осигурява справедливо възнаграждение на труда им. Девето – нова справедлива данъчна система. Отмяна на плоския данък, въвеждане на прогресивен, на семейно подоходно облагане за младите и преизчисляване на всички пенсии за възрастни. Десето – регионализация на всички политики с цел намаляването на различията между регионите и реална децентрализация. Единадесето-културата, духовността и българщината са ни спасявали в трудни моменти и са ни съхранявали като народ. Засилена държавна политика в тази сфера е задължителна за бъдещето ни като нация.

Дванайсто-една от най-важните политики за БСП – това  е екологията. Това е темата на настоящето и бъдещето. Това е тема на новото ляво, на младите, ние сме длъжни да опазим прекрасната си природа и българският народ да има чист въздух, земя, храна, вода, зелени гори и гаранции за здраве. Една така развита България със собствена икономика, със стабилна социална, здравна и образователна система, без корупция ще има и друга тежест в нашето общо семейство – Обединена Европа. Европейският път на развитие на България е неотменим, но гласът на България там трябва да звучи авторитетно, а не васално.

В общите решения трябва да се защитава и отчита българският национален интерес с характер. Същият българският национален интерес изисква да нормализираме отношенията си с Русия, да строим, да търгуваме, да пътуваме, да имаме културен обмен. Санкциите вредят на това. Една част от обществото ни винят, че сме русофили, други, че искаме добри партньорски отношения със САЩ и казват: „Щом е така, значи сте русофоби“. Това е политика на крайностите, на филите и фобите. Докога ще делим народа си така? Кое може да ни обедини. Едно единствено нещо – българският национален интерес. Той диктува да водим балансирана външна политика с много ясни и категорични национални позиции и характер, те да бъдат защитавани и на изток, и на запад.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!