Красимир Янков: След този дъжд от куршуми Бъчварова трябва да си ходи, за да дойдат специалистите!

Красимир Янков: След този дъжд от куршуми Бъчварова трябва да си ходи, за да дойдат специалистите!

– Създава се усещането, г-н Красимир Янков, че МВР срамежливо крие нещо в случая с престрелката в Слънчев бряг. Или греша? Никой от публичните фигури в МВР не се възмути, например, че хора, които не са от съответните държавни служби, се разхождат екипирани като командоси в курорта, сякаш това е нормално. Какъв е вашият коментар?

– Изявленията на премиера, министър Бъчварова и главния секретар показаха едно единствено нещо – целенасочен, панически стремеж за етикетиране на инцидента в Слънчев бряг, така че реакцията на обществеността да бъде приглушена с неглижиране на случилото се. Терминологичната интродукция “битов инцидент” е неуспешен опит за подмяна на фактите. В известен смисъл Борисов е прав, защото подобни сюжети не могат да бъдат заличени от бита ни през годините. Това вероятно имаше предвид, като му даде такова определение.

 

След изложени от мен факти към Бъчварова, тя ме репликира и заяви, че не трябва да имаме къса памет и сравнима с минали периоди, престъпността е свита в несъществени параметри. Не, нямаме къса памет! Помним периода на небивалите мащаби на знакови убийства и развихрената организирана престъпност. Това бе периода на главния секретар на МВР Бойко Борисов. Случилото се в сряда вечерта, имената на участниците, мащаба и показността са доказателство, че нищо не е променено. Срещу тези хора и действията им стои едно все по-слабо МВР.

 

– БСП иска оставката на министър Румяна Бъчварова и цялото ръководство на МВР заради престрелката. Какво целите, г-н Янков? Оставките ще решат ли проблемите със сигурността? Или просто е част от атаката на БСП срещу ГЕРБ?

– Това не е реакция заради един инцидент. Чашата прелива от една капка, а тук не става въпрос за капка, а за дъжд от куршуми. Искат се оставки за цялостния провал в сектора. Системата се ръководи некадърно и като вътрешно управление, развитие на кадри, социална политика към служителите, така и като резултатност на обществената функция на МВР. Оставките не решават проблемите, но те са задължителни, за да се стигне до назначение на хора с качества, способни да се справят с кризисната ситуация.

 

– Ако утре премиерът реши да се вслуша в БСП и освободи ръководството на МВР, кой според вас трябва да го замести? Какъв човек ни трябва за министър на вътрешните работи според БСП? Така че да се решат проблемите и с битовата, и с организираната престъпност.

– Очевидно ГЕРБ е изчерпан от партиен потенциал, експерти в сектора. Трябва министерството да се повери на специалисти, кадри на ведомството. Тази вълна служители на МВР, която се вля в ГЕРБ и потърси политическа кариера се оказа без управленски капацитет. Може някои да са притежавали качества и специализация на определени професионални нива, но това всъщност е и степента им на компетентност. Бъчварова се оплаква от прекалена натовареност! Работела в два кабинета. Уверен съм, че МВР не заслужава пренебрежението да се ръководи от началник “на половин ден”.

 

– Вие сте от Варна. Да очакваме ли и други „махленски свади за паркомясто“ по морето по време на туристическия сезон? Цитирам премиера Бойко Борисов, който окачестви така инцидента. Такива инциденти могат ли да застрашат туристическия сезон?

– Когато се случи такъв инцидент, резонансът в чужбина е общо негативен за държавата, а не за отделен комплекс. Шансът ни да развиваме туризма си в тази международна обстановка е именно, ако сме зона на сигурност и спокойствие за туристите. Никой не ходи на място, където по време на вечеря може да му се наложи да заляга под масите. В чужбина не се интересуват какво казва Борисов по “битови въпроси”. Той говори на български.

 

– Управляващите внесоха проектозакон за противодействие срещу тероризма, който с предвидените широки правомощия на властите, напомня турските антитерористични закони, критикувани от ЕС. Какво е становището на БСП?

– Законите трябва да са съобразени с реалните обстоятелства и да са пригодни чрез тях да се противодейства. Нужен е такъв закон, но той трябва да е прецизен. Да не се допуска възможност за произвол на службите под негова защита. Да не забравяме, че над тези служби стоят лица с политическо представителство и всяка възможност за злоупотреба трябва да е придружена с механизъм за контрол.

 

– Какви са гаранциите, че под мотото „обосновано предположение за терористична опасност“ няма да се осъществява разправа срещу неудобни политически опоненти и медии?

– Този текст трябва да отпадне от закона! Механизмът за прилагането предпоставя възможности за нарушаване правата на гражданите.

 

– Има ли заплахи за сигурността в страната, които да оправдаят посегателства срещу правата на гражданите като предвидените в закона възможности за забрана в промяната на местоживеенето, за напускане на страната, за посещаване определени места, за притежание на повече от един телефон, за контактуване с определени хора?

– Терористичните атаки създадоха възприемчивост на обществото към ограничаване на отделни права. За да живеем в сигурен свят явно трябва да спазваме някои нови правила. Въпросът е докъде е границата. Дали службите, които трябва да гарантират надеждността на работата си, няма да потърсят пълномощия в повече от нужното? Тук е ролята на политиците. Гражданите трябва да се осланят на тях, да контролират и регулират нормалното функциониране на обществото.

 

– Не се ли разширяват много възможностите да се подслушва? Как ще се използва събраната информация?

– Подслушването е една от най-чувствителните теми. Чрез него се придобива бързо и целево информация. То е започнало някъде далеч във вековете с ухо долепено от външната страна на вратата, а днес практически е възможно да се подслуша всеки разговор. Не са защитени дори президентите на най-влиятелните държави. Затова законите трябва да са с превес да се ограничават възможностите, а не да става без конкретен, аргументиран мотив, само по “обосновано предположение”.

 

– Кои партии БСП ще покани в общия фронт срещу ГЕРБ и кои никога не би поканила?

– В “общ фронт” срещу ГЕРБ не трябва да се включват партии по покана. Участието в него се сертифицира с опозиционно поведение, в което намира израз не само критичност към управляващите, а и ясен изказ за алтернативни управленски подходи, даващи по-добра перспектива за страната.
Автор: Красина Кръстева
Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!