Кремъл коментира идеята на Савченко за размяна на Крим срещу Донбас

Кремъл коментира идеята на Савченко за размяна на Крим срещу Донбас
Въпросът за Крим не подлежи на дискусия, статутът на този руски регион е безспорен.

Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти по повод предложението на украинския депутат Надежда Савченко за Украйна да отдаде Крим на Русия срещу запазването на Донбас, предава РИА „Новости“ в сряда (18 януари).

Във вторник депутатът от Върховната рада Надежда Савченко, която бе съдена в Русия за убийството на журналисти в Донбас и помилвана с указ на руския президент, заяви тя, че киевските власти могат да си „върнат“ Донбас по мирен път, само ако „временно“ се откажат от Крим.

„Този въпрос абсолютно не подлежи на дискусия и е безспорен за Руската федерация. Не възнамеряваме да обсъждаме статута, настоящето и бъдещето на руските региони с когото и да било“, отсече Песков.

Според говорителя на руския президент Киев сам се е отказал от Донбас с налагането на тотална блокада на целият регион.

„Русия прави всичко възможно, за да съдейства за разрешаването на този вътрешноукраински конфликт. Стига, разбира се, на първо място самата Украйна да не се отказва от тези републики, защото такава тотална блокада на тези региони по отношение на социалните задължения като изплащане на пенсии, поддръжка на инфраструктурата и така нататък – по-скоро свидетелства за това, че Киев сам се е отказал от Донбас. И това е много сериозен проблем“, каза Песков.

Той подчерта, че Русия като страна-гарант прави всичко възможно да повлияе на страните в конфликта, а и  именно на Донбас и Киев, за изпълнението на техните ангажименти.

Песков добави, че отказът на Киев да изпълни социалните си ангажименти към самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР, е пречка пред сближаването на двете републики с Киев.

На въпрос дали Кремъл държи да бъдат запазени имената на двете републики, Песков отвърна, че „тези имена са на самопровъзгласилите се републики, а не са им дадени от Руската федерация“.
Източник: bg.rbth.com

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!