Крум Зарков: В бюджета липсват реформи

Крум Зарков: В бюджета липсват реформи
Като се наливат пари в неформирани сектори, се налива в каци без дъно

„Няма да подкрепим бюджета, защото  в него липсват реформи. Дават се пари на калпак и се изсипват пари в продънени каци“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков в сутрешния блок на Бтв.

Според него този бюджет има само една цел – да купи време за това управляващо мнозинство. „За съжаление страната ни няма време, защото негативните процеси продължават и рискуват да станат необратими“, каза още той.

Зарков е на мнение, че когато се вдигат доходи в администрацията и на учители, това трябва да бъде подкрепено, но не може да бъде подминат фактът, че редица социални плащания са замразени.

„От друга страна, допълнителните средства, които се дават, се взимат от българските граждани – вдигат се данъци, осигуровки, акцизи. Много се говори, че се вдига максималният осигурителен праг, но се вдигат и минималните осигурителни прагове на хора, като земеделските производители и тютюнопроизводители.

Т.е. взимат се пари от граждани, за да се дадат на граждани, за да оцелее правителството. Това не е политика, която можем да подкрепим“, категоричен е Зарков. По неговите думи, предвид всекидневните скандали, предсрочни избори са не само неизбежни, но и желателни. „До кога ще упорстват управляващите, преди да констатират неизбежното, е тяхно право и отговорност. Но това струва скъпо на всички ни“, коментира зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.

По повод решението на левицата да не се регистрира в зала, докато Валери Симеонов не подаде оставка, Зарков обясни, че е свързано с протеста на майките на деца с увреждания. „Те вече месеци наред са опънали палатка пред НС и всяка вечер протестират. Не може да оставим да се случва това, което се опитват да направят някои – протестът да е неглижиран, осмян.  Това е знак, че подкрепяме всички техни искания, включително и за оставката на вицепремиера“, подчерта народният представител.

Той припомни, че протестът е започнал още лятото. „Предложихме, за да не ескалира напрежението, да прекратим ваканцията на депутати, да се заемем всички, заедно, с реформите, които са необходими в този сектор. Вместо това, правителството реши да остави това в ръцете на министъра на социалната политика, който прави серия работни групи, полага много усилия, но въпросът е толкова сложен и комплексен, че той не е по силите само на един министър. Неговите ресорни началници, включително премиерът и вицепремиерите, откровено показаха, че не искат да се занимават с този въпрос“, допълни Зарков. Според него всяка една политическа сила би трябвало да вземе ясно отношение по този въпрос.

„Това, че ние намираме исканията за легитимни, не означава, че яхваме протеста“, посочи той. Зарков подчерта, че правителството и управляващото мнозинство трябва да се изправят пред своите отговорности. „Те поеха определени ангажименти, длъжни са да ги изпълнят.

Отказват оставката на Валери Симеонов, защото това щяло да счупи конструкцията. Нека тази конструкция да покаже, че е достатъчно стабилна, за да осигури кворум всяка сутрин в НС. Когато осигури кворум, ще влезем и ще работим по законите и дневния ред“, категоричен е Зарков. Той припомни, че „БСП за България“ е внесла три вота на недоверие към този кабинет. „Оставката на Симеонов не е нашата цел. Нашата цел е оставка на целия кабинет. Но трябва да се постави въпросът за отговорностите на правителството към определена група хора, чийто искания те не чуват“, каза още Крум Зарков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!