Крум Зарков: Сакскобургготски и Борисов продадоха ЧЕЗ

Крум Зарков: Сакскобургготски и Борисов продадоха ЧЕЗ
Има косвени доказателства, че правителството е знаело какво се случва около сделката

„Има косвени доказателства, че правителството е знаело какво се случва около сделката с ЧЕЗ“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков в сутрешния блок на Бтв.

По неговите думи кратка справка в интернет показва, че една от темите по време на посещението на чешкия премиер в края на януари е именно ситуацията около закупуването на ЧЕЗ. „Т.е. такъв разговор е имало или е подготвен да има и ние ще поискаме повече сведения от самия министър-председател в рамките на парламента“, каза още Зарков. Според него се е знаело, че процедурата върви, че „Енерго-Про“ и други участници са отпаднали от нея и че има съмнения по начина, по който се е развива – в самата Чехия има конфликт по тази процедура.

„Второто косвено доказателство е оставката на Теменужка Петкова. Защо министърът на енергетиката неочаквано хвърли оставка? Това не може да е само, защото са приятелки с купувачката. Приятелството само по себе си не е наказуемо. Би било, ако приятелството е спомогнало за реализирането на сделката“, коментира народният представител.

Той е на мнение, че не може 12 часа след избухването на скандала министър да подава оставка и малко по-късно правителство да твърди, че няма нищо общо. „Това са несъвместими неща. Имаме съмнение, че зад Гинка Върбакова се крият чужди или български интереси, но това не може да остане неразкрито“, категоричен е Зарков. „Здравият разум отказва да приеме, че напълно неизвестна фирма с 1000 лв. печалба може да купи бизнес, който струва милиарди и от когото зависят над 2 млн. българи. Както и да си обясняваме нещата, неприемлива е постановката, че държавата ни няма нищо общо със сделката“, подчерта зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.

Според него това е начинът, по който България функционира и се управлява – чрез сламени хора, чрез подставени лица и съмнителни милионери.

„Всяко управление носи отговорност за стратегическите сектори на тази страна и един от тях е на път да ни се изплъзне“, каза още депутатът от левицата. Той обясни, че през 2005 г. са продадени 67% от ЕРП-тата и е разграфена страната на три. „Това е по време на правителството на Симеон Сакскобургготски. 2009 г. първото правителство на Борисов, продава и останалите 33%“, допълни той.

„БСП иска държавата да има много по-голямо отношение към енергийния бизнес“, посочи Зарков. По неговите думи казусът ЧЕЗ стои на масата от много време и е на път да се развие в негативна посока. „Как ви се струва твърдението, че като държава и общество не можем да се произнесем по нищо, защото някакви хора в чужбина се разбират за електроподаването на една трета от територията ни?“, попита той.

Според него държавата има правото, без да нарушава принципите на пазарната икономика, да се намеси в пазара като играч. „Според международните правила държавата може да се намеси и го е правила. Ако държавата не може да се намеси в начина, по който се захранва с ток една трета от нейното население, не знам защо имаме държава. Съмнявам се, че ДАНС не е следяла как се развива тази сделка. Това би било странно“, каза още той.

„Изправени сме пред един Рубикон – ако държавата и обществото ни допусне бизнес от такъв характер и с такъв размер да мине в ръцете на офшорка, то не виждам какво добро очакваме да се случи за страната ни. Не можем и не трябва да допускаме това нещо“, коментира Крум Зарков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!