Мая Манолова със заплахи от монополисти

Мая Манолова със заплахи от монополисти

Под прицела на анонимни сплашвания попадна отново Мая Манолова

След анонимките срещу нея заради костинбродската печатница обществената защитничка сама призна, че заради атаката си срещу арбитражните съдилища е получила заплахи за живота си, пише „Всеки ден“.

 

Въпреки сплашванията Манолова е категорична, че ще продължи да защитава правата на хората. „Ако аз се стряскам от един монополист и някой силен на деня, какво да кажат останалите“, попита директно тя в телевизионно интервю.

 

Омбудсманът разкри ужасяващи схеми за това как т.нар. арбитражни съдилища осъждат хора, без да имат право. Според нея те са създадени от т.нар. силни на деня – монополи, ВЕИ-та, ЕРП-та. „Функционира паралелна съдебна система на арбитражните съдилища, които не са записвани в Закона за съдебната власт и на практика не са регламентирани в нито един закон“, изтъкна тя, като уточни, че са общо 45 на брой, а в едно от тях за миналата година са осъдени 100 000 граждани. „Това си е жива печатница за пари“, убедена е Манолова, като обясни, че 100 000 българи плащат по 150 лева само за консултации на юрисконсулти, които в крайна сметка прибират по 15 милиона лева хонорари годишно. А самите дела се случвали в частни сгради, дори в хотели.

 

„Хората се страхуват от силните на деня“, смята обществената защитничка, като обясни, че самите арбитражни съдилища са форма на узаконен рекет. Тя обаче изтъкна, че порочната практика е застъпена не само от ЕРП-тата, ВЕИ-тата и мобилните оператори, но и от всички, които се чувстват силни на деня. След като разкри част от измамите, Манолова беше попитана директно дали е получавала заплахи за живота си. Тя замълча, преди да отговори, но призна без притеснение, че е имало такива случаи.

 

„Имах доста сериозни, не особено приятни разговори от хора, които са заинтересовани от това да продължават да функционират тези съдилища, защото наистина става дума за много пари, за печатница за пари.

Но някак си като омбудсман не ми отива да се оплаквам от това, че някой ме е заплашил, защото обикновените граждани, които нямат моята институционална сила, какво да кажат? Ако аз се стряскам от един монополист и някой силен на деня, какво да кажат останалите“, запита тя, а думите й предизвикаха бурни овации.

Манолова увери, че на първо място поставя това да си свърши работата. „Хората затова ми вярват, ако не реша тези проблеми, аз ще загубя доверието на тези, които се оплакват всеки ден“, обеща още тя.
Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!