Москва привика френския посланик заради „дискриминация срещу руските граждани във Франция“

Москва привика френския посланик заради "дискриминация срещу руските граждани във Франция"

Руските власти днес са привикали на разговор френския посланик в страната Жан-Морис Рипер, съобщават местните медии. Новината бе потвърдена от външния министър Сергей Лавров, който потвърди, че всички тези действия са съгласувани и с президента Владимир Путин, предава ТАСС.

В руското Външно на посланика е било обърнато внимание, че действията на френските власти срещу руските фенове са „дискриминация срещу руските граждани във Франция“, както и че се извършва „насаждане на антируски настроения по време на европейското първенство“.

„Не можем да си затворим очите от изцяло провокативните действия към руските граждани във Франция, най-вече от страна на фенове на други отбори. Всеки от вас видя как хулигани потъпкваха руския флаг, а се чуха и обиди към лидерите на страната ни, което е недопустимо“, заяви Сергей Лавров пред парламента по-рано днес.

От френското външно министерство лаконично коментираха, че законите във Франция важат за всички и се прилагат еднакво.

По-рано днес Лавров съобщи пред руската Държавна Дума, че е отправил устно послание до френския си колега, в което призовава подобни инциденти да не се повтарят.

„Французите действаха против всички ангажименти, които са поели с Виенската конвенция. Това е факт и аз вече отправих съответното устно послание до министъра на външните работи на Франция с изискване подобни нарушения да не се повтарят“, обяви Лавров.

Дипломат №1 на Русия добави, че френските власти са били длъжни да уведомят за случващото се руското посолство или генералното консулство на Русия в Марсилия, което те не са сторили. Руските дипломати разбрали за случващото се от социалните мрежи и успели да се притекат на помощ на съгражданите си.

„Изясни се, че французите са били готови да пратят специални части да щурмуват автобуса. Това би била абсолютне неприемлива ситуация, но нашите дипломати успяха да я овладеят“, заяви Лавров. Припомняме, че вчера на път за Лил, френските спецчасти спряха автобус, в който бяха ръководителите на фенклубове от Русия и поискаха да арестуват всички намиращи се вътре руснаци. След часове разправии положението бе овладяно.

Сергей Лавров призова руските запалянковци да се държат спокойно, но подчерта, че Москва няма да си затваря очите пред безчинствата на феновете от други страни.

„Москва няма да си затвори очите за провокационните действия на британските запалянковци, които стъпкаха руския флаг“, добави Лавров.

По-рано в мрежата се появи видео, на което се вижда как британски фенове предизвикват руснаците, като тъпчат пред очите им руския флаг с крака.

Очаква се в четвъртък руският национален отбор да бъде наказан от УЕФА за използване на факли от фенове на отбора по време на мача със Словакия, което може да доведе до изхвърлянето на тима от европейското.
Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!