Надя Клисурска: Да бъдем достойни пред нашите деца. Заедно можем да направим живота им по-добър!

Надя Клисурска: Да бъдем достойни пред нашите деца. Заедно можем да направим живота им по-добър!
Декларация от името на ПГ на \“БСП за България\“

Отново е 1 юни и ние празнуваме Международния ден на детето.

Празникът се е появил в резултат от състоялата се през август 1925 г., в Женева първа „Световна конференция за благосъстоянието на децата“, на която присъстват представители на 54 страни, които обединяват сили, приемат и подписват Женевската конвенция. С нея се провъзгласяват равни права на децата в областта на възпитанието, образованието, социалната защита, физическото и духовното развитие, независимо от цвета на кожата, националната принадлежност, имущественото състояние. А основният принцип в декларацията на ООН  за правата на детето гласи: „Човечеството е задължено да даде на детето най-доброто от себе си!”.

Децата са най-важното нещо! Децата са нашето бъдеще, нашата гордост, наша надежда, но и наша отговорност! Те заслужават днешният ден да е прекрасен, да имат сигурност и опора, стабилна среда- тук и сега. Ние сме тяхното вчера, а те са нашето утре! Но къде сме ние сега: най-вероятно пак ще декларираме, че правим или ще направим всичко за бъдещето на децата на България. Но така ли е в действителност?

Ще припомня няколко известни факта:

  • Българските родители са с най-ниски доходи в Европейския съюз. Това се отразява и на семейството. Относителният дял на бедните български деца е 32%, което прави около 380 хиляди българчета. Няма изгледи техният брой да намалее. Половината от българските деца не ходят на почивка, 43% от тях не спортуват, 33% от тях нямат подходящо място за учене и за писане на домашните си, 35% признават, че не могат да си позволят купуването и на една книга и обувки.
  • Българските деца са сред най-болните в Европа. Фактите са много и са стряскащи, но ще спомена само един – заболеваемостта от активна туберкулоза сред децата до 17 годишна възраст  е 14.4 на сто хиляди деца. Това – в 21-ви век. Близо една трета от българчетата не ядат всекидневно плод или пресен зеленчук, поради липса на средства от родителите им.
  • Българските деца са назад в европейските класации по образованост. Само през последната година, над 17 хиляди деца са напуснали училище. Училищата в страната се разделиха драстично на масови и елитарни. Съществуващата система на частни уроци показва, че образователната система страда от системни недостатъци, които се плащат с цената на детски нерви и изтънели родителски бюджети. Успехите на нашите деца в престижни университети и математически олимпиади са реални и видими и не са благодарение, а въпреки образователната система у нас.

Механизмът за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст установи, че към 2017 г. 206 378 деца и ученици на възраст от 5 до 18 години са отпаднали или никога не са били записвани в детска градина или училище. Причините са комплексни. Една от тях е закриването на училища – даже Световната банка установи, че всяко закрито училище увеличава значително дела на непосещаващите и отпадащите от училище. 

Днес, в България, общообразователната система се характеризира със сравнително нисък среден резултат на знания и умения на учениците, с голям дял на резултати под критичния минимум,  с относително малък дял на високите резултати. 40% от 15-годишните ученици са функционално неграмотни; България е на последните места в ЕС по четивна и математическа грамотност.

Има високи регионални неравенства в достъпа до качествено образование. Има цели области в страната, в които училищата са с  по-ограничени материални и кадрови възможности за качествен учебен процес. Проблем е и различният социален статус на родителите.

Ключово значение има обхватът на децата в детските градини, но всяко пето българско дете не е обхванато в задължителното предучилищно образование. Една от основните причини за това е финансовата бариера: високите такси за детски градини. По този повод, БСП, още от години, предлага задължителната предучилищна подготовка да бъде безплатна за семействата. Друга е лошата организация. В големите градове места в детските градини няма и родителите са принудени да водят истински войни и да участват в корупционни схеми, за да запишат детето си в детска градина. В столицата теглят жребии, за да запишат детето си в първи клас. Не може бъдещето на едно дете да зависи от жребии.

Българските младежи не виждат перспектива да останат в България. Те знаят, че ако останат у нас, ще живеят по-лошо от родителите си. Всяка година емигрират хиляди млади хора и млади семейства с децата си.

Днес десетки деца, родители и хора с увреждания  участват в „Палатков лагер“ пред Народното събрание. Явно е, че само се говори за промяна в политиките, насочени към децата с увреждания,  но реални действия липсват и уязвените не усещат и виждат промяна в нагласите на властта, те заявяват: „Системата ни убива“.
Средният успех на държавата в грижата за децата е 2,88 според доклада „Бележник 2018“, изготвен от Националната мрежа за децата. Те казват: 
Живеем в държава, която постепенно убива децата си. Има възможности, има средства, но нищо не се прави. Гледа се към парите, към магистралите, а това, което трябва да се вложи за бъдещето на държавата, за децата – не се прави“.

Тези негативни тенденции се засилват особено много през последните десетина години. Всички знаем чие  правителство управлява страната ни през този период. По тази причина, ние се обръщаме най-вече към представителите на управляващата коалиция:

  •  Предлагайте и приемайте такива закони, в които да се вижда, че се грижите за всички деца на България, а не само за “избрани“. Не взимайте заеми, които следващите поколения ще връщат.
  •  Не декларирайте само, че образованието е приоритет, а направете така, че децата да ходят с радост на училище и там да получават реални знания. Спрете порочната система „ Парите следват ученика“.
  •  Реформирайте здравната система по начин, при който родителят не тегли кредит, ако детето му се разболее. Безплатната детска медицинска помощ да не е само на хартия. Ключът към здравето на нацията е профилактиката и наистина здравословния начин на живот.
  •  Насочете повече средства към държавните и общински училища, защото там се възпитават огромна част от бъдещите български граждани. Нека всяко българско дете да има шанс да получи качествено образование, независимо от финансовите възможности на родителите му.
  • Направете системата за сигурност такава, че да не е опасно, когато  децата ни  излизат с връстници или се прибират вечер у дома.

Като представител на парламентарната опозиция ви заявявам, че ако направите това, то вие ще срещнете нашата пълна подкрепа!

Честит празник малки, големи и още по-големи деца! Съгласявам се с максимата, че във всеки оптимист живее дете и се надявам образованието на децата да им носи оптимизъм.

Пожелавам си децата на България да  имат  шанс да изживеят живота си така, както смятат за добре! Да имат възможност и поощрение за всяко предизвикателство, което предприемат, да мечтаят смело и да постигат всичко с лекота, да бъдат благословени с приказно детство!

Нека на този посветен на децата ден, тревогите отстъпят мястото си на вярата, че заедно можем да направим живота на децата ни по-добър. Защото това е наша историческа отговорност. За да бъдем достойни пред нашите деца!

Ще завърша с думите на любим мой български автор Иво Иванов от „Кривата на щастието: „На този свят не му трябват деца със сърца на възрастни, трябват му повече възрастни с детски сърца“

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!