Новият лидер на БСП е Корнелия Нинова + ВИДЕО

Новият лидер на БСП е Корнелия Нинова

Новият лидер на БСП е Корнелия Нинова

Корнелия Нинова печели лидерската битка за БСП с 395 гласа, срещу 349 за Михаил Миков. Тя обеща партията да бъде по-твърда опозиция.
„Благодаря Ви за доверието, няма да ви разочаровам, няма да ви предам“, заяви видимо развълнувана новоизбраният председател на БСП Корнелия Нинова пред делегатите на 49 Конгрес на партията.
Нинова обеща втвърдяване на опозиционния тон към правителството и случващото се в България и изготвяне на алтернатива.

„Много неща трябва да се свършат. Първо да започне промяната вътре в партията, организационно обновление, кадри, подготовка на млади хора. След това много силно втвърдяване на опозиционния тон към правителството и това, което се случва в България, и изготвяне на алтернатива“, заяви Корнелия Нинова.

„Поставих една цел пред другарите и по реакцията разбирам, че те я приемат – до края на годината да изработим алтернативен национален план за извеждане на България от това катастрофално състояние“, добави тя.

Попитана как ще продължи диалогът й с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов Нинова отговори: „Твърдо и както досега“.

Корнелия Нинова коментира, че е получила гласовете на хората, които искат да променят БСП, за да я направят по-силна.

„Още вчера видяхте, че другите кандидати, които бяха за промяната, взеха гласове, очевидно днес това желание за промяна се преля към мен като останала на балотажа срещу Михаил Миков“, добави тя.

Голямата задача е да не допуснем никакво разцепление и разочарование в БСП и тези, които не спечелиха, да делят партията, коментира Нинова. Тя посочи, че ще се обърне към всички кандидати за лидерския пост, към бившия председател Михаил Миков, от утре заедно да вървят напред, обединени зад идеята, каузата, програмата на БСП.

„Имаме много общи неща, те са много повече от това, което би ни разделило“, отбеляза Нинова.

На въпрос дали промяната включва съюз с АБВ за президентския вот, новият председател на БСП посочи, че досега тази тема не е обсъждана в партията, а сега има изцяло нов Национален съвет.

„Предстои да проведем този разговор в колективните органи, в никакъв случай не очаквайте това аз да го решавам сама“, заяви Корнелия Нинова.

В отговор на въпрос тя каза, че няма намерения да се кандидатира за президент.

„Имаме нов Национален съвет, така че ще имаме ново Изпълнително бюро“, коментира още Нинова относно промени в ръководството на партията.

„Др. Данаилов, моля да бъдете спокоен и да продължавате да бъдете мечтател, защото ние всички заедно от утре ще променим Българската социалистическа партия“, обърна се Нинова към Стефан Данаилов, който говори преди нея на трибуната.

Още преди официалното обявяване на резултатите Нинова беше посрещната в зала 1 на НДК с ръкопляскания, възгласи „Победа“ и „БСП“. Тя получи букет червени рози. Нинова се поздрави с Миков и се снимаха заедно.

Миков подава оставка като председател на ПГ на БСП

„Аз оставам социалист. Ползвам случая да заявя, че подавам оставка като председател на парламентарната група, за да може новото ръководство на партията да предложи и ново ръководство на ПГ“, каза Михаил Миков, минути след като бе официално обявено, че Корнелия Нинова е новият лидер на БСП.

„Аз искам да благодаря на делегатите, че ме освободиха от една изключително тежка отговорност“, каза Миков.

Той пожела на Нинова на добър път. „Днес след изборите, които много се говореше, че парата ги прави, се видя, че други ги правят, в кулоарите, така че тези обвинения да отпаднат и да отпаднат от БСП като демократична партия”, добави още Миков.

Източник:dir.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!