НС на БСП реши: ПГ на левицата напуска парламента

НС на БСП реши: ПГ на левицата напуска парламента
17.02.2019г.

На днешното си заседание НС на БСП прие обръщение към всички български граждани и политически партии  за защита на свободата на демокрацията и върховенството на закона. Пленумът реши ПГ на „БСП за България“ да напусне Народното събрание.

Пълният текст на обръщението: 

О Б Р Ъ Щ Е Н И Е

към българските граждани и политическите партии за защита на свободата на демокрацията и върховенството на закона

Народното събрание в лицето на представителите на ГЕРБ, ДПС и НФСБ прие промени в изборното законодателство, които нарушават законността, свободния избор на българските граждани и гаранциите за честни избори. Стана порочна практика месеци преди всеки избор правилата да се коригират в интерес на управляващите.

Националният съвет на БСП и Парламентарната група на „БСП за БЪЛГАРИЯ“ решително отхвърлят тези решения и възлагат на народните представители от левицата да напуснат Народното събрание. Така променените правила застрашават демократичността на изборния процес – сега и в бъдеще. Ние напускаме парламентарните заседания, за да запазим парламентаризма в България.

Ние категорично настояваме да отпаднат последните изменения в Изборния кодекс и да се пристъпи към изпълнение на законовото изискване за избор на нова Централна избирателна комисия.

Ние изискваме да се осигури демократично провеждане на предстоящите избори за Европейски парламент, да се гарантира достоверност на изборните резултати съгласно волята на българските граждани и да се избере нов състав на ЦИК, като важна част от тези гаранции. Само при тези условия ние ще възстановим участието си в този парламент.

Обръщаме се към българските граждани за съвместни действия в защита на избирателните права. Всеки може да даде подкрепа за една или друга партия, за едни или други кандидати. Това е изконно политическо право. Но в борбата за неговата реализация трябва да сме единни и непреклонни. Само така ще отстоим демокрацията, правовата държава и нашите основни политически и граждански права.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!