Политическото джудо на Путин – използва слабите страни на противника и не се колебае да нанесе изпреварващ удар

Политическото джудо на Путин - използва слабите страни на противника и не се колебае да нанесе изпреварващ удар

Поставената цел за опазване администрацията на Башар Асад беше изпълнена. През септември миналата година Русия започна да нанася въздушни удари в Сирия, с което изненада целия свят. Но през март тази година тя обяви изтеглянето на основните си части от Сирия – и шокира световната общност за втори път. Заедно с това, ако анализираме трезво ситуацията, то мълниеносната операция на президента Путин просто отразява сегашната ситуация в Русия и особеностите на нейната дипломация.

Първо, Русия нанасяше въздушни удари в Сирия по няколко причини. Първата причина е запазването на президента Башар Асад на власт. Президентът Путин изпитва отвращение към опитите за промяна на режима във времето, когато народът, получил икономическа и друга помощ от западните страни, сваля действащото правителство. При това администрацията на Асад носи различни военни и икономически изгоди на Русия, които тя се притеснява, че ще загуби в случай на сваляне на режима на действащия президент. Администрацията на Асад разшири контролираните от нея територии благодарение на руските въздушни удари и на други военни действия, продължаващи около шест месеца. Най-малкото на Русия се удаде да укрепи позициите на действащото правителство. Първо, сега Сирия е задължена на Русия

Второ, действията на Кремъл носят следния смисъл: „Руската поддръжка за Асад не е безвъзмездна. Сега сирийската администрация трябва да предостави на Русия още повече привилегии: военни бази и не само.“ Тактиката на изпреварващия удар Също така една от главните задачи на бомбардировките в Сирия е в това, че отново да бъде отклонен погледа на руснаците от вътрешните проблеми и противоречия. доколкото преди известно време ситуацията в Украйна престана да се развива, на руснаците им доскуча. За да бъдат извадени от усещането на подобна неудовлетвореност с един удар, след присъединяването на Крим беше необходима още една малка победоносна война.

Стратегията на мълниеносни операции, която Путин използва с удоволствие, по-скоро е свързана с техники, придобити от джудото. Путин използва слабите страни на противника и не се колебае при нанасяне на изпреварващ удар. Между другото, в шахмата, който европейците толкова много обичат, пренебрегването на правилата за следващ ход и преминаването в нападение е нарушение на правилата. Само че президентът Путин нанася един след друг изпреварващи удари – анексирането на Крим, въздушните удари в Сирия, изтеглянето на войски, разполагането на ракети в „северните територии“ – и получава предимство. Въпреки това победите в началото на сражението не гарантират крайния успех. Доказателства за това са нападението на японските войски в Пърл Харбър, нападението на Хитлер срещу СССР и съветската кампания в Афганистан. Когато войните се удължат и усложнят, победа печели този, който има икономика, наука и технологична база. Путин добре знае това, поради което се стреми да постига победа колкото се може по-бързо. Съвременна Русия не може да действа на два фронта – в Украйна и в Сирия.

Да погледнем към военните разходи. Първоначално Кремъл започна да нанася авиоудари в Сирия затова, за да отвлече вниманието на руснаците от три икономически беди: падането на цените на петрола, сривът на рублата и западните икономически санкции. Тази тактика проработи: рейтингът на президента Путин излетя до 89,9%. Но скоро намаля на 82%. Ако Путин продължи да поддържа шиитската администрация на Асад, то това може да предизвика сериозно недоволство в Русия, сред мюсюлманското население на която преобладават сунитите.

Трудно е Путин да бъде наречен победител. На пръв поглед сирийската политика на президента Путин изглежда успешна. Тя беше проста и разбираема. Водачът на Русия, притежаващ на практика абсолютна власт, може да не се консултира с парламента или да моли за неговото одобрение. Той може свободно да взима решение за началото на бомбардировки и изпращането на войски. При това ръководителите на западните страни не могат да постъпят така. Те трябва да съгласуват всички нюанси не само у дома, но и с други държави. Какви сили и до каква степен да бъдат поддържани в Сирия? Освен това те се оказаха пред дилемата: не трябва да се изостря войната до такава степен, при която броят на сирийските бежанци да стане неконтролируем. Въпреки това е е рано Русия да бъде смятана за единствен победител в Сирия. Ще дам един пример: в резултат на военните действия в Сирия се влошиха отношенията между Русия и Турция. Първоначално сред страните от НАТО Турция беше най-проруската държава. Тя прие руския план и с ентусиазъм се отнасяше към реализирането на идеята за построяване на „Турски поток“. В резултат на присъединяването на Крим от Русия Украйна стана още по-близка с ЕС. Аналогична е ситуацията и с Турция: след стълкновението с Русия бяха укрепени отношенията й със страните от НАТО.
Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!