Предстоят мъжки времена, има нужда от силна ръка

Предстоят мъжки времена, има нужда от силна ръка

Търсим кандидат, което е безспорен авторитет за всички вляво, казва Кирил Добрев

 

– Г-н Добрев, проведохте вътрешнопартийно допитване как БСП да се яви на изборите. Приключиха и конференциите ви по места, които номинираха кандидати за президент и вицепрезидент на левицата. Кои са личностите с най-висок резултат?

 

– Вътрешнопартийното допитване, което направихме, определи формулата, по която да се явим на предстоящите президентски избори. В новата история на БСП това е второто подобно допитване след това за смяната на името. С този референдум, на който гласуваха над 70 хиляди души, развенчахме няколко мита. Първо, че ние в БСП сме си самодостатъчни, второ – че нямаме коалиционна култура и трето – че сме по-близо до „Атака“, отколкото до АБВ. Широка лява коалиция – това е желанието на по-голямата част от членовете на партията. След допитването стартираха конференциите, които излъчиха вече и своите номинации. Сред тях има много хора, които не са от редиците на БСП и са национално познати фигури. Не бих искал да обявявам техните имена, защото все още не сме разговаряли с тях. Иначе безспорно най-желаната партийна кандидатура е на лидера ни Корнелия Нинова.

 

– Появиха се и екзотични предложения като Симеон Сакскобургготски и Огнян Герджиков, който между впрочем е обсъждан и в РБ. Има ли опция БСП да ги подкрепи?

 

– Ако има някаква екзотика, то тя не е в имената, а по-скоро от това, че номинацията им идва от редиците на БСП. Това не е случайно, защото партията е доказала, че е националноотговорна. Освен „екзотиката“, имаме и много сериозни номинации – на акад. Георги Марков, проф. Андрей Пантев, доц. Иво Христов. Какво ни предстои тепърва? Сега БСП трябва да отиде на преговори с партиите от „БСП Лява България“, след това с АБВ и Движение 21 и десетките неправителствени и патриотични организации. След това ще трябва да докладваме пред Националния съвет как са протекли преговорите и около кои имена има обединение и съгласие.

 

– На какво се дължат „генералските настроения“ в БСП? Ген. Румен Радев или ген. Михо Михов ще станат ли част от кандидат-президентската двойка?

 

– Последните събития в Западна Европа и особено в съседна Турция засилиха страха и несигурността в българския народ. Това естествено води до поставяне на първо място сигурността на страната. Ген. Румен Радев и ген. Михо Михов се открояват като номинации. Дали ще станат част от кандидат-президентска двойка, зависи веднъж от тяхното мнение и втори път от предстоящите преговори с евентуалните коалиционни партньори. Предстоят мъжки времена, времена на твърда ръка, на отстояване на национални интереси, на демонстриране на характер. Въобще, време е за мъже – казвам го без да вкарвам полов признак.

 

– Ако все пак премиерът Бойко Борисов види себе си в ролята на обединител и се кандидатира за президент, ще се изправи ли Корнелия Нинова срещу него ?

 

– За разлика от Бойко Борисов и ГЕРБ, БСП е сериозна партия. 30 дни извършваме допитване, разговаряме с коалиционни партньори, бъдещи такива, с граждански структури, минаваме през конференции и отиваме на Национален съвет. Чрез всичко това, което сме направили, БСП стигна до близо 100 хиляди човека. Това е разликата между нас и ГЕРБ, където Борисов изтегля ухото на някой и го посочва за кандидат-президент. Вече не е достатъчно обаче премиерът да те среше и да ти оправи бретона, за да станеш президент. В същото време обаче, когато става въпрос за самия него, той е доста обран и предпазлив. Припомням, че Корнелия Нинова му даде 48 часа да вземе решение дали ще влиза в тази битка. Вместо да отговори мъжки, Борисов реши да иронизира и да се направи, че не е чул и разбрал. Той ще загуби всеки един балотаж, на който се яви лично.

 

– От АБВ ви поставиха ултиматум – до края на месеца да излъчите кандидат-президентска двойка, иначе ще издигнат своя. Татяна Дончева пък отсече, че тя е подходяща за президент. Как ще се справите с амбициите на партньорите си?

 

– Ние защитаваме принципни позиции. Още от самото начало се разбрахме да загърбим личните амбиции в името на това левицата да има силна кандидатура. Още не са зараснали раните от раздялата ни и с Първанов, и с Дончева, но в името България да има достоен и социален президент, ние от БСП проявяваме изключително разбиране. От вътрешнопартийния референдум стана ясно, че все още БСП е разделена в отношението си към бившите партийни членове, но в името на победата и единството в ляво са готови да застанем рамо до рамо да водим предстоящата битка. Кандидатът трябва да бъде достатъчно авторитетна и безспорна личност за всички от ляво.

 

– Обвинявате ГЕРБ, че бавят номинациите, а вие също ще издигнете своя кандидат през септември? Защо е тази игра на котка и мишка?

 

– Не обвинявам никого. Това е въпрос на тактика. ГЕРБ имат самочувствието на безспорен победител. Това им дава възможността да издигнат кандидат в последната минута и народът да гласува. Само че не са предвидили няколко важни момента. Първо, народът втори Плевнелиев няма да избере. И второ, конгресът мина и БСП вече не е същата. Тя е алтернатива не само на думи.
ГЕРБ има няколко опции за кандидат президент и чакат нашия, за да издигнат подходящия свой. Ако ви е направило впечатление, в общественото пространство упорито се тестват кандидатури на сегашни министри, които от сутрин до вечер висят по телевизията и обясняват в какъв рай живеем и естествено г-жа Цачева, която за 1 месец прие 3 парада. Ние имаме кандидатури, които са по-силни, по-внушителни, и са в състояние да победят.

 

– Каква е целта на срещите с работодателски организации?

 

– След конгреса ни предприехме стъпки за доказване на БСП като ясна опозиция и аргументирана алтернатива. Това включва нашите конкретни предложения в различните сфери. Конкретно с работодателските организации обсъждаме две основни теми – предложенията ни за връщане на държавата в икономиката, като дебело подчертаваме, че това ще става на пазарен принцип и защитата правата на работниците, които отстояваме. Искаме нормална икономическа среда в защита на работещите хора. Няма две мнения, че законодателството е лобистко и непоследователно и създава проблем Едно от предложенията, което събира силна подкрепа, е законопроектът ни, с който премахваме политическите назначения в ръководствата на държавните и общински предприятия.

 

– Настоявате за предсрочни парламентарни избори. Не крие ли рискове в сложната международна обстановка?

 

– Вижте, това управление е вредно за Бългрия. То вкарва страната в огромни дългове. Скоро си говорихме на едно събрание, че Тодор Живков искаха да го вкарат в затвора заради факта, че е натрупал 7 млрд. дълг. Сега са двойно повече. Проблемът, е че тези борчове не ги взимаме за инвестиции, а за плащане на текущи сметки. Второ- държавата е разграден двор. Оградата на границата е такава, каквато я остави Орешарски, бежанците влизат и си излизат както си искат. Какъв по- голям риск от това да не се усеща държава….

 

– БСП ще подкрепи ли антикорупционния закон или ще рискувате да ви обвинят, че не искате да борите корупцията?

 

– В този си вид антикорупционният закон няма да бъде подкрепен от нас. По няколко причини. Този закон не предлага нищо ново. 80% от нормите вече съществуват. Това е закон за пред Брюксел и заблуждава нащите партньори. Подходът е сбъркан- разчита се на анонимки и виновен до доказване на противното и правят механично обединение и на сега съществуващи звена. Аз не им вярвам, защото корупцията се шири там, където пропастта между бедните и богатите е огромна. Както знаем това правителство го няма никакво в социалната сфера и въобще в политиките си с нищо не показва, че бори бедността.

 

– Внесохте законопроект за връщане на държавата в икономиката, настоявате за увеличение на социалните помощи и придобивки. Това не е ли популизъм?

 

– Не мисля така. Миналата седмица имахме масирани срещи във Видинския край. После в Монтанско. Там положението е същото. Безработица 50%, никакви инвестиции, защото липсва клалифицирана работна ръка. Основният работодател е общината и арендаторът. Какъв е проблемът общинска или държавна фирма да обработва тази земя? Да складира, преработва и продава продукцията на абсолютно пазарен принцип? Нима държавата няма да бъде по- справедлив работодател от местния феодал?

 

– БСП чества 125 години на Бузлуджа. Има ли бъдеще пред столетницата?

 

– Аз вярвам в бъдещето на БСП. Винаги съм казвал, че БСП трябва да се променя, да е в крак с времето. И тя винаги е намирала сили в себе си да го направи. Последният конгрес показа именно това. От баща ми съм запомнил, че за дългия си път човечеството не е измислило нищо по-справедливо от лявата идея. В лявото е вкоренено именно това – чувството за справедливост, за нетърпимостта към неравенствата, за солидарността към другия. За правото на образование и на живот и на онези, които могат и на онези, които не могат да си платят. Това дава надежда, нищо, че живеем в комерсиален свят. Така че наша мисия е да направим БСП партията на тези, на които не им е достатъчно само те да живеят добре, на тези, които не искат да бъдат част от течението и посредствеността.
Източник: standartnews.com

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!