Румен Гечев: Единствената опция на Борисов е оставка и нови избори

Проф. Гечев: Управляващите не идват на работа. Имат непреодолими жестоки противоречия вътре в коалицията
Премиерът бойкотира машинното гласуване

“Най-нормалното, което премиерът на една демократична държава трябваше да направи, е да излезе и да каже пред народа си какво смята да прави.

Тези недомлъвки и загадъчни събирания на хора в София будят недоумение. Единственото обяснение е, че премиерът и цялото правителство, пък и очевидно изкуствено и нестабилно сглобената коалиция, се намират в пълен шок.

Това е проблем за България, тъй като ние се оказваме страната в най-голяма безизходица в тези тежки месеци. Ние сме страната, която няма никаква програма и визия какво ще прави до края на годината, и чакаме във всяка една минута правителството да си подаде оставката.“ Това заяви депутатът от ПГ на „БСП за България“ Румен Гечев пред БНР.

Депутатът коментира, че единствената опция на Борисов е оставка и нови избори, тъй като след толкова месеци е твърде късно този парламент да формира ново правителство. „Искането на българското общество е съвсем ясно – нови избори, нова конфигурация в парламента и ново управление. В една нормална демократична държава, каквато в момента не сме, е нормално председателят на парламента да обяви, че има искане за извънредно заседание, но вместо това има мълчание. Г-жа Цвета Караянчева мълчи, а тя е длъжна да изпълни конституционните си задължения. Ние в момента въобще не сме парламентарна република“,смята още проф. Гечев. По мнението му г-жа Караянчева очаква „висшестоящото решение“ на премиера и не смее да свика парламента.

„Сегашните управляващи са в политически капан. Ако те не осигурят кворум, значи те бойкотират парламентаризма и нарушават Конституцията. Нашето проекторешение е много ясно и то изисква спазване на демократичните принципи. Ние искаме да се спази законът за бюджета, в това число за 2020 година. Искаме извънредно заседание, за да направим опит да върнем държавата в рамките на законите и Конституцията на държавата. Към момента е неуспешно, но да се надяваме, че причината е чаканата неизбежна оставка на премиера, за да може г-жа Караянчева да се освободи от страха и да свика заседанието“, обясни депутатът от левицата.

„Очевидно премиерът бойкотира машинното гласуване, тъй като там няма да могат да се преправят протоколите и да се сменят чувалите с бюлетини. Има машини в Европейския съюз и по-конкретно над 30 000 свободни в Белгия. Така че има вариант машините да бъдат осигурени. Второ, това правителство пропусна възможността България сама да си произведе машините. Имаше разработена машина от БАН, която беше демонстрирана, и която можеше да бъде сертифицирана навреме и използвана. Машини има в Европейския съюз, те могат да бъдат осигурени и това не може да бъде извинение“, подчерта професор Румен Гечев.

Социалистът обясни, че в БСП няма вътрешни противоречия, а предстоящите вътрешнопарламентарните избори ще се проведат по европейски стандарти.

„Резултатът на БСП при едни предсрочни избори би бил по-добър, отколкото сегашния. Ще излезем с нови идеи и ще можем да убедим избирателите, че нашата алтернатива е по-добра от тази на останалите. По-добре да има правителство от няколко партии, отколкото да има един човек-правителство, като в случая един премиер, който върти на пръста си всякакви коалиции. БСП ще търси нови партньори, затова за нас мнението на българския народ е много важно“, заключи депутатът.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!