В Русия изпробваха нов „Алигатор“ за вертолетоносачите „Мистрал“ (ВИДЕО)

В Русия изпробваха нов "Алигатор" за вертолетоносачите "Мистрал" (ВИДЕО)

Любители на авиацията в далекоизточния Приморски край са заснели на видео изпитанията на предназначения за кораба „Владивосток” (тип „Мистрал”) ударен вертолет Ка-52К. Новата машина е летяла около 40 минути. Пилотите се убедили, че режимите „висене” и „излитане-кацане” работят безпогрешно.
Новата версия на Ка-52К

Ка-52К е създаден специално за базиране на десантни кораби от типа „Мистрал”, които Русия поръча във Франция. За това в намиращия се вече на въоръжение базов модел на „Алигатор” са внесени сериозни изменения.

За по-компактното разполагане в хангарите под палубата новият вертолет получава скъсени криле и сгъващи се лопати. Макар машината да е предназначена главно за борба с надводни и подводни цели, тя е снабдена също така с ракети клас „въздух-въздух”.

МО на Русия е сключило договор за доставяне на 32 серийни вертолета, при това първите 12 флотът трябва да ги получи още през тази година. Отчитайки позицията на Париж, която досега не е определила окончателното си решение за доставянето на „Мистрал”, руският ВМФ разработва и други варианти за използването на Ка-52К. Не е изключено първите серийни машини да бъдат базирани на бреговото летище на Камчатка.

Сагата с „Мистрал”

Договорът на стойност 1,2 млрд. евро за построяване на два вертолетоносача „Мистрал” е подписан през юни 2011 г.Първият кораб „Владивосток” трябваше да постъпи на въоръжение в руския флот през 2014 г., а вторият – „Севастопол” – до 15 ноември 2015 г.

През септември 2014 г. обаче френският президент Франсоа Оланд под натиска на САЩ измени решението си и заяви, че предаването на корабите зависи от въвеждане в действие споразумението за прекратяване на огъня в Източна Украйна.

Вчера (9 март) ТАСС съобщи с позоваване на корабостроителната компания DCNS, че следващата седмица между 16 и 20 март е планирано вертолетоносачът „Севастопол” за първи път да излезе от корабостроителницата в Сен Назер в океана за ходови изпитания, основно за проверка работата на навигационните системи. На борда обаче няма да има руснаци, които напуснаха Сен Назер през декември.

Като основен вариант се разглежда възможността страните да се споразумеят без съд, като Франция върне на Русия депозираните средства без санкции. В руските медии се прокрадва допускането, че корабите все пак ще бъдат предадени. Изданието Лента.ру предпазливо съобщава, че „Въпросът със забавянето на предаването на вертолетоносачите на Русия за сега се решава в рамките на договорните задължения, а не по съдебен път”.

Ситуацията за Франция се оценява като „цуг цванг”, тоест без наличие на печеливши ходове. От една страна, Франция трябва да прояви съюзническа солидарност и да се присъедини към дирижираните от САЩ санкции към Русия. От друга страна, в проекта са вложени огромни средства, а няма потенциални купувачи на „мистралите”. Издръжката на всеки кораб в пристанището струва на Франция месечно по 5 млн. евро. В добавка през цялото второ полугодие на 2014 г. на борда им имаше около 200 руски специалисти, които изучаваха кораба за експлоатацията им. Те със сигурност са заснели всичко, което ги интересува, и ще им помогне да направят реплика на „мистралите”.
Източник: blitz.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!