Русия скастри Пентагона: Или не летете до границите ни, или си включвайте транспондерите

Русия скастри Пентагона: Или не летете до границите ни, или си включвайте транспондерите

От руското Министерство на отбраната отговориха на обвинението на Пентагона, че американският RC-135U, изпълняващ обичаен полет в международното въздушно пространство на Русия над Балтийско море, е бил прихванат от руски Су-27, който е действал опасно и непрофесионално

„Всички полети на руски самолети се извършват в съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство”, заяви официалният представител на отбранителното ведомство на Русия генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от „Интерфакс”.

„В същото време искаме да обърнем внимание, че самолетът-разузнавач RC-135U всеки път се опитва да се промъкне до руската граница с изключен транспондер. Дежурните сили на ПВО са принудени да вдигат във въздуха наш изтребител, за да може типът на самолета и бордовия му номер да бъдат идентифицирани визуално”, отбеляза той.

„Американските ВВС имат две решения на проблема: или да не летят близо до нашите граници, или да включват транспондерите”, подчерта Конашенков.

„Започваме да свикваме с обидите на представителите на Пентагона относно „непрофесионалните” маневри на нашите изтребители при прихващането на американски разузнавателни самолети край нашите граници”, отбеляза той.

„Между другото, друг самолет разузнавач Boeing OC-135B в рамките на международния договор „Открито небе” днес се приземи в Улан Уде и никой не е вдигал изтребители, за да го идентифицира”, добави той.
Източник: blitz.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!