САЩ обвиняват Русия в усилено наблюдение над американски дипломати

САЩ обвиняват Русия в усилено наблюдение над американски дипломати

През последните две години Русия значително е усилила наблюдението си над американски дипломати, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Елизабет Трюдо, пише „Взгляд“ във вторник (28 юни).

„През последните две години смущаващите действия и наблюдението на дипломатическия персонал (на САЩ) в Москва от страна на службите за сигурност и пътната полиция съществено са се усилили. За това съобщават и други посолства на западни страни“, цитира думите й РИА „Новости“.
Трюдо съобщи, че въпросът е бил повдигнат на срещите на държавния секретар на САЩ Джон Кери с руския външен министър Сергей Лавров.

Говорителят на Държавния департамент подчерта, че САЩ „се отнасят много сериозно към гарантирането на сигурността и благополучието на дипломатите и членовете на техните семейства“.

„Вече сме сигнализирали и ще продължим да сигнализираме на най-високо равнище за всички инциденти, които не са свързани с пряката защита на нашите дипломати, гарантирана им от международното право. И ще продължим да реагираме по съответния начин, в съответсвие с нормите на американското и международно право“, добави Трюдо.

В същото време Трюдо нарече неоснователни аналогичните обвинения от страна на руските дипломати. „Руските твърдения за смущаващи действия ( от страна на САЩ) не са основателни“, каза тя.

Трюдо припомни, че през януари САЩ отнеха акредитацията на руски почетни консули в отговор на тези „смущаващи действия“. Държавният департамент обясни тогавашните си действия с аргумента, че руските власти препятстват работата на американските дипломати, както и със закриването на Американския културен център в Москва. От руското външно министерство заявиха, че подобни обвинения „не издържат критика“.

Само преди дни говорителят на руското МВнР Мария Захарова съобщи, че САЩ усилват натиска си върху руските дипломати.

Москва предупреди, САЩ водят агресивна информационна война срещу Русия по целия свят, като се опитват по този начин да отклонят вниманието на обществеността от подкрепата на Вашингтон за преврата в Украйна и за кръвопролитната война в Донбас.
Източник: bg.rbth.com/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!