Ситуацията в Донбас: възможно ли е настъпление на украинските войски?

Ситуацията в Донбас: възможно ли е настъпление на украинските войски?

Руският заместник-министър на външните работи Григорий Карасин заяви на среща с посланиците на САЩ и Франция на 6 юли, че изострянето на обстановката в Донбас е знак, че украинските военни готвят силова операция

Карасин помоли посланиците на двете страни, чийто лидери и президентите на Русия и Украйна са участници в т. нар. „нормандска четворка“ за решаване на кризата в Донбас, да „употребят влиянието си, за да въздействат на Киев с цел да не се допусне военен сценарий…“.

На следващия ден обстановката в Източна Украйна бе тема на телефонен разговор между президентите на САЩ и Русия. Този път с подобен призив се обърнаха към самия руски лидер – само че по отношение на метежните Донецк и Луганск, които се ползват с покровителството на Москва. Обама помоли Путин да „предприеме мерки, за да се сложи край на изблиците на сблъсъци в източната част на страната“.

Опасения от сериозно активизиране на боевете в Донбас прозвучаха не само в Русия, но и в Украйна. В Киев тази възможност по традиция се свързва с желанието на Кремъл да дестабилизира обстановката в Украйна като цяло и в Донбас в частност. Както каза председателят на парламента Андрей Парубий, Москва може да се изкуши да направи това на фона на „изборите в САЩ и кризисните явления в ЕС“.

Ръст на броя на обстрелите

Ако по въпроса кой трябва да съдейства за стабилизирането на Източна Украйна няма единно мнение, то ръстът на напрежението по разделителната линия в Донбас напоследък не предизвиква никакво съмнение. Според медиите за последните седмици количеството на обстрелите в Донбас е нараснало с една трета. От ОССЕ също съобщават за зачестили нарушения на споразумението за прекратяване на огъня.

В същото време руските експерти не виждат основание да се говори, че украинските военни се готвят за мащабно настъпление в метежните райони на Донбас. Според заместник-директора на Института за страните от ОНД Владимир Евсеев „не може да се говори за разгръщане на голямо количество войски (от страна на Киев)“. По-скоро става въпрос за провокация от страна на радикално настроени групировки (на линията на съприкосновение има много бойци от доброволчески обединения, известни с радикалните си възгледи), които имат интерес отношенията между Русия и Запада да се влошат.

В интервю за „Руски дневник“ военният експерт и главен редактор на списание „Арсенал отечества“ Виктор Мураховский каза, че не разполага с данни украинската страна да говори за „някакви широкомащабни военни действия“.

В същото време, според заместник-директора на Института за политически и военни анализи Александър Храмчихин, независимо от липсата на съобщения, че Киев готви настъпление, бойните действия в Донбас никога не са спирали напълно и всеки момент може отново да избухне истинска война. Причината за това експертът вижда в неудовлетворението и на двете страни от ситуацията в момента – и Киев, и Донецк с Луганск биха искали повече.

„Безсмислен резултат“

Опитите на Русия за апел към европейските участници в „нормандската четворка“ продължиха в петък, 8 юли. Този път на по-високо равнище. В телефонен разговор Путин призова лидерите на Германия и Франция да окажат влияние върху Киев, за да може украинските военни да прекратят „действията си от провокационен характер“.

Мураховский подчертава, че „украинската страна периодично пуска свои поделения в местни операции, включително с използване на тежко въоръжение“. Според експерта това се отнася в особена степен за доброволческите батальони. В тази връзка той споменава неотдавнашните сблъсъци в района на контролираното от поддръжниците на ДНР Дебалцево. Според експерта две роти украински военни са искали да завземат неутрална зона, но са получили отпор и са били принудени да отстъпят. „От военна гледна точка резултатът (от тази операция) е абсолютно безсмислен“, заключава военният експерт.
Източник: bg.rbth.com/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!