Скандал! Ламбо към ГЕРБ: Аз съм онкоболен! Като мен са много, и млади. Постъпете човешки за ветото!

Скандал! Ламбо към ГЕРБ: Аз съм онкоболен! Като мен са много, и млади. Постъпете човешки за ветото!

Ветото на президента Румен Радев върху бюджета на Здравната каса за 2018 г. изправи за пореден път ГЕРБ и БСП едни срещу други.

От мнозинството твърдяха, че няма да се накърнят правата на пациентите, от опозицията – че онкоболните се лишават от достъп до нови медикаметни.
Въпреки аргументите на опозцията, след продължил почти два часа спор мнозинството се наложи и президентското вето бе отхвърлено със 126 гласа.

В дебата се включи и Стефан Данаилов, който дойде от къщи специално за него.

Искам да заявя конфликт на интереси, защото ще подкрепя ветото на президента, а аз съм онкоболен, каза от трибуната депутатът от БСП Стефан Данаилов.

„Скъпи приятели, имах възможност да слушам и да гледам по телевизията и дойдох специално да ви предложа нещо – не обичам този остър тон и скандали, когато става въпрос за човешки живот. Ако 3-4 години съм в ремисия, аз не знам Господ какво ще каже след месец-два, година. Явно тези химии, които са ми наливали през тези години, вече няма да действат и ще трябва да пробваме нова. Вие ще кажете, че имам пари и ще си купя. Аз имам, но тези хора, които нямат?“, обърна се към мнозинството Ламбо.

И продължи: „Скъпи, приятели, тук има лекари с такова заболяване. Поне един знам, че има. Няма начин да не сте загубили близки от тази коварна, гадна, мръсна болест. Да направим две групи – да се разходим из софийската онкология и да видите какви хора са вътре. Големият процент са млади хора, които трябва да живеят, а не могат. Свидетел съм на безсилието на лекарите. Затова не ме интересуват тези милиони, но дайте да направим не жест, а да изпълним задължението си“, изтъкна той.

Данаилов подчерта, че са избрани от хората и много от тези хора също са попарени от тази коварна болест. „Обръщам се към вас като ваш приятел. Скъпи приятели, дайте да сменим политиката и да постъпим най-човешки, защото това, което не дай си Боже ви се случи да изживеете и не знаете дали ще оцелеете, е страшно. Изпитвал съм го и затова го споделям с вас. Разчитам на вашия разум“, каза още Стефан Данаилов.

Аргументите на държавния глава подкрепи и лидерът на БСП Корнелия Нинова.
„Кое е по-важното – да има здрави хора или пътища и тол система“, обърна се към мнозинството в острия си стил Нинова.

„Чух много екзотичното определение „нов дизайн на планирането“, каквото и да значи това в бюджетирането и финансирането. Очевидно има пари за тези лекарства. Ако говорим за политика и държавничество, това означава, че трябва да подредим приоритетите. Кое е по-важното – да има здрави хора или пътища и тол система, или разходи за персонал в размер на 600 млн. лв. в Министерство на правосъдието? Кое е на първо място и кое на следващо?“, запита Нинова.

„Добре ще строите пътища, но няма да има народ заради демографска криза, заради това отношение към здравеопазването. Даваме възможност на магистрали и пътища, да дадем възможност на пациентите. Питаме се защо се предпочита едното, а не другото – защото през това финансиране може да се краде, да се взимат комисионни, от пътища, от проекти, а от хората не може да се краде“, даде отговорът тя.

„Говориха лекарите експерти, бюджетарите експерти, говорихме за емоции и надежди, но мисля, че е време да започнем и политически разговор по тази тема. Политиката по здравеопазването е наша работа. Производителите на новите лекарства щели да включат в своите програми тези пациенти? Както означава това на политически език? Българското правителство и държава се отказват от част от своите граждани. Това е отказ от политики, от грижа за част от българските граждани, което е и конституционно, и законно, и морално право на тези граждани“, бе заключението на Нинова.

В дебатите се включи и шефът на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов.

С болестите не е хубаво много да се заиграва, каза той от трибуната.

„Не пожелавам на никой, и на врага. Надявам се, че г-н Цветанов не по-малко обича и уважава Стефан Данаилов. Аз тая респект и уважение към него и няма да коментирам нито една дума. Този дебат отново става много неприятен. Има ли в тази зала човек, който да желае смъртта. На всички е ясно, че и 100 млрд. лв. да стане бюджетът, има проблем с изтичането на средства“, заяви Рашидов. Той подчерта, че цял живот си е плащал здравните осигуровки и то върху високи доходи.

„Една част от високите ми доходи в КТБ. Струваше 70 000 евро лечението им. Половината от тях не можеше да покрие НЗОК именно защото сме още беден народ. Аз си покрих разноските.

Най-накрая един министър имаме, който казва, че трябва да спрем течовете в здравеопазването и това е министър Ананиев. Дайте да позволим на този човек да спре течовете, за да може след това да имаме дебат за здравеопазването. Смятам, че този дебат не е за тук. Вдигнат е бюджетът, не е свален бюджетът на здравеопазването. Злоупотребяваме с болестите. Да, има ги.

Днес имам рожден ден и ви желая здраве“, каза още Вежди Рашидов.
Позицията на мнозинството изрази председателят на комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова.

„Измамно е да се твърди, че имаме нарушен достъп до лечение на онкоболни. Фактите говорят друго – за следващата година са предвидени 300 млн. лева за иновативно лечение“, каза тя.

„Призовавам здравното министерството да се върне към разговорите за това редките болести да станат обект на инвестиции от тяхна страна, да се върне към плащането с фонд“, посочи тя. „Смисълът на солидарното здравно осигуряване е да гарантира достъп на всички пациенти до него“, заяви Даниела Дариткова.

Тя изтъкна, че не бива да се противопоставят инвестиции в други сектори на тези в здравеопазването. И призова: „Да не се употребяват съдбите на хората, да се търсят стабилни решения!“ / Епицентър

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!