Социалисти и симпатизанти на БСП в Пловдив отбелязаха 11 април с митинг-поклонение

Социалисти и симпатизанти на БСП в Пловдив отбелязаха 11 април с митинг-поклонение
„11 април е дата в историческия календар, която събира стремежите на хората към мир”

изтъкна военният историк доц. д-р Петър Ненков в словото си по повод Международния ден на бившите политзатворници, концлагеристи и пострадалите от фашизма и войните. Десетки пловдивчани се събраха пред паметната плоча на бившия пловдивски затвор в район „Северен”, за да почетат жертвите.

Доц. Ненков цитира зловещата статистика на най-грозното явление – концлагерите. „18 милиона концлагеристи, от които 12 милиона умъртвени, 6 милиона съветски военнопленници, една трета от еврейското население в Европа е унищожено в тези фабрики на смъртта”, посочи той и припомни за съюзничеството на Царство България с нацистка Германия.

„Фашистката власт, начело с Богдан Филов избива хиляди антифашисти, стотици са затворени в лагерите Гонда вода, Еникьой, Св. Кирик, о. Св. Анастасия и др.

Паметта към тези мъченици ни събира днес тук, за да не позволим кървавия призрак на неофашизма отнова да завладее света”, каза доц. Ненков, завършвайки с думите на Юлиус Фучик: „Хора, заклевам ви, бдете!Никога повече фашизъм, никога повече война”.

Доц. Георги Йорданов, председател на Български антифашистки съюз в Пловдив и народен представител от БСП, попита реторично дали сме достойни за саможертвата на хилядите, отдали живота си в съпротивителната борба  с надеждата за по-добро бъдеще на страната ни.

Той очерта и тревожната картина в България в момента: „Сега 30 хиляди деца не ходят на училище, болните българи ще се лекуват, ако платят, а хората с увреждания са бреме за държавата”.

Народният представител посочи, че днешният несигурен свят много прилича на времето в навечерието на Втората световна война.

По думите му споменът за най-кръвопролитното събитие, нанесло най-мащабните човешки и материални загуби за Европа, трябва да ни държи будни. „Тук, на мястото на бесилката на бившия пловдивски затвор ,ние заявяваме, че нищо не е забравено и никой не е забравен”, завърши доц. д-р Георги Йорданов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!