Тодор Байчев: Управляващите продадоха сигурността на гражданите

Тодор Байчев: Управляващите продадоха сигурността на гражданите
Декларация от името на ПГ на „БСП за България“

Народното събрание на Република България е сърцето на българската държавност, институцията, която е призована да гарантира демокрацията, да възпира изпълнителната власт от субективизъм и своеволия, да гарантира справедлива и устойчива законова рамка, и  да пази силата на държавата България.

Управляващите често забравят основите, върху които трябва да градим дейността си и още по-често превръщат Народното събрание в орган, който пази или прокарва нечий частен интерес.

В някои случаи това граничи с безогледни, невъобразими като политически егоизъм и късогледство, и опасни като последствия действия. Такъв е случаят с МВР.

Този състав на правителството – между ГЕРБ и ОП, са първите, които си позволяват да раздържавяват МВР, да го предлагат на парче на частници, да търгуват с най-ценното за българските граждани – сигурността на живота, здравето и собствеността им. Законът за частната охранителна дейност е един от най-опасните прецеденти в съвременното законодателство. Той реално подарява сферата, която е светая светих за всяка държава – сигурността. Той е врата към връщането на добре познатите „охранители“ от първите години на прехода.

Две институции вече го оспорват като антиконституционен – Главна прокуратура и Президентът.

От Главна прокуратура казват: „Дори при упражняване на политически права като гласуване ще бъдат повлиявани от лицата, които е избрал съответният кмет. Как ще се обезпечи свободата на българските граждани?“

Президентът Радев посочва, че общественият ред е ценност, която крепи целостта на обществото и дейностите по опазването му трябва да съответстват на нормите на Конституцията и законите, а те поверяват опазването му на определени органи на публичната власт.

Според БСП, в политически план, Законът  е абдикация на държавата от грижа за българските граждани, които чрез данъците си й предоставят отговорността за своята сигурност.

Чрез ЗЧОД категорично се легитимира безотговорността и абсолютната слабост на това управление. Той предоставя в ръцете на кметовете нов ресурс за организиране на обществени поръчки и наливане на пари в „свои“, политически коректни фирми. Те вероятно не само ще „пазят“ хората  физически, но ще „пазят“ и политическата им ориентация да бъде правилна.

Този закон е и изключителна обида към служителите на МВР, които работят при тежки условия. Гениалната идея на министър Радев е след влизането в действие на цитирания закон да освободи „излишните“ служителите, а останалите да работят по „предназначение“.

Какво им казват сега, след като им дадоха едни извънредни 100 милиона? Казват им – всъщност вие ни излизате прекалено скъпо, много по-евтино ще ни излезе да си купим други, външни изпълнители. Но да си полицай и да си служител в частна охранителна фирма не е едно и също – твърдим го с цялото ни уважение към личността на всички. МВР е един от пазителите  на държавността, а зад всеки негов служител стои държавата с цялата й сила. Или поне би трябвало.

Къде е държавата днес обаче? Тя е продадена. Стратегическа инфраструктура в енергетиката е в ръцете на Гинка Върбакова, в МВР ще влязат частни интереси, вероятно следващата крачка е да дадем и официално на концесия Министерството на външните работи, да потърсим външен изпълнител и във външната политика на държавата.

Колеги от управляващата коалиция, стигнахте твърде далеч – държавата не е само ваша, за да се разпореждате с нея. Тя е различна категория, далеч от вашите разбирания, че всичко се купува и продава, дава под аренда и концесионира. А МВР е една особена, важна брънка от устояването на държавата  и демокрацията.

Вие обаче я късате не само с този закон, но и превръщайки МВР в инструмент за политически натиск. Със своята почти 140-годишна история, МВР е на път да се превърне в изпразнена от съдържание и функции институция, изпълняваща само политически поръчки.

Девет години реформи, започнали от Цветанов, минали през Бъчварова и очевидно на път да приключат при Радев, създават една нова структура – със задача да преследва политическия опонент.

За служители по „предназначение“ са  пример действията на служители на ОДМВР-Шумен, които решават да проверят дейността на местната организация на БСП – изискват се данни дали определени лица членуват в партията; изискват се протоколи от заседанията на партийния орган – за цяла година; протоколи от заседания на делегатски събрания; копия от присъствени списъци. С каква цел – да се контролира политическият опонент на управляващите и да се държи на къс повод.

За случая е сезиран Главният прокурор, който прави проверка и установява, че значителна част от информацията, изискана с писмо от директора на ОДМВР – Шумен от Общопартийната контролна комисия на БСП, излиза извън рамките и предмета на възложената проверка от РП – Шумен. Събирането на тази информация, освен че е неотносимо към предмета на извършената проверка, не е възлагано от прокуратурата и е предприето по инициатива на ОДМВР – Шумен. На 14 февруари  министър  Радев  заявява  пред  медиите, че е насрочена  проверка,  която  да  установи  какво  всъщност  се  е  случило. Един месец  по-късно продължава  да  няма  информация  кой  си  и  превишил  правата и с каква  цел.

Това е прецедент. Той може да се изучава като пример за тотална злоупотреба с принципите на демокрацията и намесата на МВР в политическия живот.

Случаят Шумен не е изолирано явление, обществена тайна е, че МВР, НАП и още куп държавни органи при ГЕРБ се превърнаха в политическа бухалка не само по време на избори. В Шумен обаче за първи път наглостта на управлението стига до там, че то не се притесни да остави писмена, документална следа за директно вмешателство в организационния и партийния живот на една партия и за злоупотреба с информация.

Още повече – телевизионно предаване разследва рекет на служители на НАП, според продуцента изтича информация от полицията и проверяваните са предупредени. Това какво е, ако не – скандален опит за прикриване на престъпление.

Докато усилията на политическото ръководство на МВР и на неговите шефове – в Министерски съвет, са насочени към приватизиране на част от дейността му и към усъвършенстването му като инструмент за натиск и рекет, едно огромно поле е освободено за развихряне на престъпността.

Тежка е статистиката за разкриване на обирите на домове. Въпреки твърдението, че при тях има спад от 19% спрямо 2016 г., става ясно, че са разкрити само 25% от случаите. Това означава едва всяка четвърта кражба.

МВР рапортува и 8% по-малко регистрирани телефонни измами през 2017 г., в сравнение с 2016 г. През миналата година са разкрити 198 от тези масови престъпления, малко над 15% от регистрираните – това означава категорично ниска разкриваемост. За сметка на това „печалбата“ на престъпниците е висока – около 5 млн. лв. са отнети от граждани само за миналата година.

И докато „бизнесът“ на престъпниците расте, а МВР се занимава също с бизнес –  разпродавайки части от себе си, респектирайки „политическия опонент“ на управляващите, гражданите са оставени на произвол.  И това е едно опасно, ужасяващо разделение между хората и държавата им. Разделение опасно в перспектива и рушащо връзките в обществото, отнемащо перспективата и енергията на държавата. БСП като национално отговорна партия няма да позволи това и ще се противопостави на разпада.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!