Хенри Кисинджър с ценен съвет към Тръмп за Путин

Хенри Кисинджър с ценен съвет към Тръмп за Путин
В интервю за CNN американският политик и експерт в областта на международните отношения Хенри Кисинджър (председател на Kissinger Associates) заявил, че администрацията на Обама допускала снизходителен тон при общуването с руския президент Владимир Путин.

Затова Доналд Тръмп в диалога с Москва следва да се отнася съвсем сериозно с лидера на страната.

CNN: Доналд Тръмп не веднъж изрази желание да сключи сделка с Путин, като заяви, че той и Путин може да се договорят. Вие сте един от тези американци, който е общувал с Путин повече от всеки друг – повече от 25 пъти. Какво бихте препоръчали на Тръмп при такива срещи?

Кисинджър: Търговските сделки се различават от външнополитическите. Търговските обикновено се сключват между субекти, които имат определена цел, например относно цената. Страните го обсъждат, идват до съгласие и повече могат да не се срещнат.

CNN: Тоест това е единична сделка?

Кисинджър: Точно така. Във външната политика вие се срещата с едни хора отново и отново. И вие трябва да изграждате отношения не за една сделка, а да работите над споразумение, което ще стане импулс за сключване на сделка в бъдеще.

Преди всичко Путин не счита, че е станала някаква трансформация, че в Студената война победили американците. Той е убеден, че руснаците се избавили от комунизма, сами са се справили. В неговите представи Америка се възползва от това, премествайки линията на отбрана от центъра на Европа, която по-рано се намираше над 1000 мили от Москва, на разстояние 300 мили от руската столица.

Пред него стои задачата да възстанови уважението. Затова на всяка администрация, и новата, разбира се, й предстои да разбере възможно ли е да води диалог с Путин, изхождайки от това, че трябва да го приемате сериозно.

Според мен, предишната администрация в общуването с него понякога проявяваше снизходителност.
Превод и редакция: БЛИЦ

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!