ЧАШАТА ПРЕЛЯ. НАСИЛИЕТО НЯМА ДА МИНЕ!

ЧАШАТА ПРЕЛЯ. НАСИЛИЕТО НЯМА ДА МИНЕ!
ДЕКЛАРАЦИЯ НА 49 КОНГРЕС НА БСП

Правило в демократичното общество  е да не се коментират действията на независимата съдебна власт и органите, от които е структурирана.

Но това правило важи до момента, в който тази съдебна власт е действително независима, когато служи на закона и обществото. И когато обществото наистина е демократично.

Когато с откровено репресивни действия прокуратурата атакува опозицията, в услуга на властови и корпоративни интереси, тя престава да е независима и реакцията срещу такава репресия става обществена кауза. А когато тези репресии и заплахи са насочени срещу свободното слово и разкритията на разследващ журналист, нетърпимостта се превръща в лична човешка кауза на всеки свободолюбив гражданин.

Такъв е случаят с обвинението срещу Елена Йончева – разследващ журналист – по призвание и по професия, народен представител – по силата на вота на българските граждани. Няма съмнение, че Елена Йончева е атакувана в политическа услуга към управляващите, с тенденциозно и  гръмко, но недоказано и недоказуемо обвинение. Обвинение, свързано не с бизнес начинания, а с финансирането на филми, които имат място в златния фонд на българската журналистика. За финансиране от банка, която се ползваше с всички привилегии и пълната закрила на първото правителство на ГЕРБ, която е легитимирана с публичното присъствие на лидери на ГЕРБ, с връчени от тях награди.

Но въпросът не е само в обвинението и в неговата  логика, която съвсем скоро ще рухне. Проблемът е в симбиозата между изпълнителната власт и прокуратурата, която е характерна не за демокрацията, а за друг тип общества. И моментът е избран подходящо за властта – в навечерието на изборите, от чийто изход зависи много и от чийто резултат управляващите са уплашени.

Опитът за прокурорска репресия и сплашване срещу Елена Йончева е отговорът на властта на нейните ярки разследвания, заради активното й опозиционно поведение. Елена Йончева, като един от най-ефективните и активни опозиционери, разкри тежки корупционни практики на властта, които са лицето на „Модела ГЕРБ” – модел на паралелната държава, която Бойко Борисов и неговите приближени създават.

Разкриването на заразената с уран вода в Хасково е разкритие за това, че режимът на ГЕРБ нехае за здравето и живота на обикновения българин. Разследването  „Кумгейт” разкри роднинско-политическо-икономически групировки, които контролират целия обществен и стопански живот по региони. Така ГЕРБ печели избори – с местен феодализъм и със зависимости.

Разкритията за оградата по границата и за некачествените ремонти на пътищата отвориха темата не само за огромната корупция, прояла държавата, но и за опасни пробиви в националната сигурност на страната, свързани с мигрантския поток и с инфраструктурата. Тези разкрития осветиха факта, че при ГЕРБ може да се продаде и купи всичко – включително и Отечеството, стига насреща да бъдат предложени достатъчно пари.

Това е причината за паниката на властта, за нейния опит за сплашване, в който са ясни и поръчителите, и изпълнителите. Поръчителите са властовите, политическите и свързаните с тях корпоративни интереси, а изпълнител е репресивният апарат на държавата.

Страхът днес е във властта, а не в опозицията и в народа. Обществото се събужда и вижда истинското лице на тази власт. И няма да допусне нито този фарс, нито опитите за сплашване на всеки, опълчил се срещу тиранията, гражданин.

Чрез своя най-висш форум – Конгресът, Българската социалистическа партия заявява категоричната си подкрепа и солидарност с Елена Йончева, категорично протестира срещу опита за репресия срещу един доказан през годините с честността и професионализма си журналист и общественик.

Чашата на търпението към диктаторските напъни на кръговете на паралелната държава преля! Няма да търпим опитите на бивши рекетьорски групировки и олигархични кръгове да решават бъдещето на страната. Със задкулисни  договорки да съсипват бъдещето на достойните и честни български граждани.

След победата на изборите БСП ще работи за ново качество на органите на съдебната система у нас, за тяхната истинска независимост.

БСП е категорична: Няма да ни сплашите!

Всички ние днес сме Елена Йончева!

Истината идва, насилието няма да мине!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!