ЧЕЗ поиска повишение на цената на тока с 20% за битовите клиенти.

ЧЕЗ поиска повишение на цената на тока с 20% за битовите клиенти.

ЧЕЗ поиска повишение на цената на тока с 20% за битовите клиенти.

Повишение от 20.1% на дневната енергия за битовите потребители от 1 юли е заявила „ЧЕЗ електро България“ пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Нощната енергия пък да се повиши с 21.6% предвижда предложението на най-голямото снабдително дружество в страната, което действа на територията на Северозападна България. За битовите клиенти с една скала на потребление исканото повишение е 0.2%.

Tези данни са посочени в заявлението на компанията, публикувано на сайта на регулатора. По закон до 31 март всички дружества, които продават енергията си на регулирания пазар, трябваше да внесат своите ценови предложения. От КЕВР обясниха пред „Капитал Daily“, че е публикувано само това на ЧЕЗ, тъй като компанията изрично е посочила, че заявлението им не съдържа данни, които са търговска тайна. Тъй като останалите дружества не са направили подобно уточнение, тепърва комисията трябва да иска разрешението им за публикуване и на техните ценови предложения.

В края на май ЕВН и „Енерго-про“ разпространиха ценовите си предложения до всички медии. Според информацията ЕВН предвижда дневната енергия да се повиши с 2.3%, а нощната – с 3.5%. Предложението на „Енерго-про“, която обслужва Североизточна България, е за средно увеличение от 2.92% на цената за домакинствата.

Цените за бизнеса
За разлика от битовите потребители, при които предложеният на ЧЕЗ са само в посока нагоре, за малките бизнес клиенти на регулиран пазар компанията предвижда и намаление. Така например при клиентите на две скали, които са масовият случай, ЧЕЗ предвижда намаление на дневната тарифа с 18.6%, докато при нощната предложението е за увеличение на цената с 12.8%. При клиентите с две скали има намаление на върховата енергия с 11.2%, а при тези с една скала с 17%.

Как са изчислени цените

В заявлението си ЧЕЗ правят уточнението, че цените им са изчислени на основата на сега действащата цена на НЕК, която също ще бъде променена от 1 юли. В тази връзка от компанията правят уточнение, че ако цените на НЕК бъдат променени, параметрите в тяхното предложение също ще се променят пропорционално.
В заявлението си ЧЕЗ посочва, че цената на битовите клиенти продължава да е значително по-ниска от цената, по която ЧЕЗ купува енергията от НЕК. При очакваната миграция на бизнеса към свободния пазар, ако КЕВР не определи разходно ориентирани цени, това ще доведе до декапитализация и проблеми с ликвидността в дружеството.

За да се избегне подобна развръзка, от ЧЕЗ настояват за признаване на разходите за небаланси в размер на 32.8 млн. лв. (разликата между заявеното и реално потребеното) за битовите клиенти. Оттам допълват, че на свободния пазар клиентите плащат тези разходи в пълен размер, което на практика е дискриминация спрямо тях. От ЧЕЗ посочват, че успяват да реализират положителен марж благодарение само на бизнес клиентите си, които обаче започват да излизат на свободния пазар.
В подобно положение са и ЕВН, които бяха коментирали, че заради излизането на все повече стопански потребители от регулирания пазар компанията ще реализира загуба от 6 млн. лв. до средата на годината.

Миграцията на фирмите

Заради значителния брой фирми, които в последния месец излизат на свободния пазар, от ЧЕЗ прогнозират, че намалението на продадената от тях енергия за следващата ценова година, която започва на 1 юли, ще бъде 25.4%. Компанията посочва, че само в периода от август до декември 2015 г. 9892 техни клиента са излезли на свободния пазар, като основна част от тях са стопански клиенти. Ако предложението на ЧЕЗ за намаляване на цената на тези потребители обаче бъде прието, това може да се окаже и стимул за оставането им на регулирания пазар.
Увеличение и за мрежовите услуги

„ЧЕЗ Разпределение България“, която е собственик на електроразпределителната мрежа в Северозападна България, предлага увеличение и на мрежовите услуги за електроенергия от 27 до 39% за различните компоненти. Тези цени са пресметнати на базата на исканото от компанията увеличение на признатите технологични разходи от 8 на 11.69%, допълнителни разходи за балансиране и оперативен разход. Исканата норма на възвращаемост също се увеличава от 7.04 на 7.4%.
Дали предложението на ЧЕЗ ще бъде прието остава да реши КЕВР, която тепърва трябва да разгледа заявленията на всички компании, които продават електроенергия на регулирания пазар. Обикновено обаче исканията им биват силно редуцирани.

Източници: в.Капитал Daily и financebg.com

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!