Честит рожден ден на Стефан Данаилов!

Честит рожден ден на Стефан Данаилов!
Един от най-любимите български актьори празнува рожден ден днес – Стефан Данаилов. Мнозина днес го наричат просто Ламбо – по презимето му Ламбов.

Звездата от „Дами канят“, „На всеки километър“, „След края на света“ е роден на 9 декември 1942 г. в София. Майка му Евдокия е от Ловеч, а баща му Ламби от родопското село Райково (сега квартал на Смолян). Има сестра Росица, която също е актриса, с 9 години по-голяма от него.

Още като дете се снима във филма „Следите остават“ (1956 г.). През 1963 г. е приет в НАТФИЗ (тогава ВИТИЗ) „Кръстьо Сарафов“ в класа по актьорско майсторство на проф. Стефан Сърчаджиев. След смъртта на професора Ламбо учи при Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов. Завършва през 1966 г. и започва работа в Пловдивския театър „Н. О. Масалитинов“.

За първи път в киното се появява с ролите си във филмите „Понеделник сутрин“ (1966), „Морето“(1967) и „С дъх на бадеми“(1967). Славата му идва още след прекрасната игра в „Първият куриер“(1968). Но с появата си на телевизионния екран в сериала „На всеки километър“ (1969) добива вече широка популярност и хиляди почитатели. Хората и до днес го помнят с ролята му на майор Деянов.

За малко актьорът напуска театъра и се отдава изцяло на киното. През 1973 г. се връща отново, за да се присъедини към трупата на Театъра на българската армия. От 1979 г. играе в Народния театър „Иван Вазов“. Продължава да се снима и в киното, и в телевизията.

Следващото му голямо превъплъщение е във филма на Никола Корабов „Иван Кондарев“.

stdanailov2
„Черните ангели“

След 10 ноември 1989 г. му се налага отново да се доказва и на сцената, и в киното. Премиерата на постановката „Лоренцачо“ има добър успех, а ролята на Данаилов в италианския сериал „Октопод“ го прави широко известен и на запад.

От 1994 г. е съосновател и вицепрезидент на фондация „Авансцена“, а от 1996 г. е президент на националния комитет на Международния институт за средиземноморски театър.

Участва в над 80 филма, има множество награди от национални театрални и филмови фестивали. Престижно отличие получава за най-добра мъжка роля в „Князът“ и „Черните ангели“ на Фестивала на българските филми, Варна през 1969 г. Определен е за най-популярния актьор в Чехословакия за 1976 г.

stefandan
„Маневри на петия етаж“

В края на 80-те години на миналия век решава да предаде таланта си на бъдещи кинозвезди. От 1988 г. става преподавател по актьорско майсторство в НАТФИЗ, където е доцент от 1996 г. и професор от 1999 г. Днес учениците му с гордост казват, че са учили майсторлъка в занаята в класа на Проф. Данаилов.

Обичаният от поколения българи актьор бе отличен с най-високото държавна отличие – орден „Стара планина“, първа степен преди 14 години. Пак през 2002 г. получава и наградата на Министерството на културата за изключителен принос в българската култура – „Паисий Хилендарски“.

Хиляди българи и до днес помнят забележителната му игра във филмите „С дъх на бадеми“ (1967), „На всеки километър“ (1969), „Няма нищо по-хубаво от лошото време“ (1971), „Умирай само в краен случай“ (1978), „От нищо нещо“ (1979), „Дами канят“ (1980), „Маневри на петия етаж“ (1985), „След края на света“ (1998) и др.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!