Янаки Стоилов попиля референдума на Слави: Защо не включите и балерините в процеса?

Янаки Стоилов попиля референдума на Слави: Защо не включите и балерините в процеса?

„Това е една от най-важните и трудни дискусии в НС. Знам, че за много от депутатите е по-добре мълчаливо да бъде гласувана тази тема. Смятам за мой дълг обаче да споделя част от важните въпроси, пред които сме представени, защото не просто съм участвал, но и активно съм съдействал за създаването на българската Конституция“, заяви депутатът от БСП Янаки Стоилов по време на дебатите за референдума на Слави Трифонов в парламента, предаде репортер на Хаштаг-BG.

„Аз съм един от инициаторите на закона за прякото допитване на народа. Да, тогава законът беше орязан, но в крайна сметка това беше първия успешен опит за реализиране на пряката възможност на гражданите да изказват мнението си по важните въпроси на обществото“, каза още той.

„Знам, че е трудно да се говори, защото има опасност да се изправиш срещу едно телевизионно предаване, което се предава ежедневно по 2 часа в национален ефир. Питам, ако други хора имаха достъп до 1 час седмично в някакъв ефир, до къде щеше да се стигне? Това повдига въпрос за границите между медийната, икономическата и политическата власт“, добави Стоилов.

„Препоръчвам на всички български медии, които се движат в потока на темите и често повтарят имената на управляващите, да поставят тези въпроси на дискусия. В този референдум няма как да не зачетем инициативата на няколкостотин хиляди български граждани. Заедно с това обаче част от тези въпроси поставят теми, които засягат Конституцията“, заяви депутатът.

„От една страна трябва да се зачита волята на инициаторите, но Конституцията постановява, че не може да има въпроси от компетенциите на Велико Народно събрание. Например въпросът с намаляването на депутатите. Въпросът е къде е критичната граница, която може да премахне ролята на парламента като водеща институция в държавата. Това е въпросът в кой момент количествените изменения водят до качествени изменения на взаимоотношенията между властите“, категоричен бе той.

„Колкото по-малка бройка народни представители се предложи, толкова повече ще се одобрява от гражданите. Даже съм изненадан защо не сте предложили депутатите на бъдат 20. Можехте да предложите, че НС действа на акционерен принцип. Защо да има толкова народни представители? Българската политика все повече се приватизира, защото 1 процент от хората притежават толкова богатство, колкото останалите 99. Не се заблуждавайте, че каквито и промени да се приемат, ако не се промени социално-икономическият модел, това ще е поредната измама“, заяви народният представител от левицата.

„Пожелавам на инициаторите да използват още по-активно шоуто, могат да карат балерините да излизат с табелки с въпросите. Има на къде да се развивате. Както се казва „the show must go on“. Нашата парламентарна група няма да се противопостави на този процес. Нека, когато се движим напред, да не се върнем там, от където тръгнахме“, каза той.

„Дори когато ОФ комитетите и партийните структури трябваше да осигурят почти 100% участие в изборите, те го правеха с политически, а не с юридически цели. Знам до къде стигнаха нещата. Накрая помислете върху едно – да, има нужда от представителна и пряка демокрация, но когато думата демокрация има все по-малка тежест, прилагателните пред нея не могат да я спасят“, завърши Янаки Стоилов.

Автор: Хаштаг-BG

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!