Корнелия Нинова на въпрос защо е водач в Пловдив: Лидерът е там, където е най-трудно

Корнелия Нинова на въпрос защо е водач в Пловдив: Лидерът е там, където е най-трудно
“Не може да има коалиция с ГЕРБ – това е принципното ни решение“, категорична е лидерът на БСП.

„Най-добрата оценка на страната в момента дават фактите. Ние сме на последно място по справяне с корупцията за 2020 г. според „Трансперънси интернешънъл“, на първо място по социално неравенство, на първо място по процент от населението, което живее с материални лишения, включително 1 586 000 български граждани на прага на бедността“, лаконичният анализ направи лидерът на БСП Корнелия Нинова по БНР-Пловдив.

В ефира на БНР-Пловдив Нинова даде и други конкретни факти, според които едва 53% от учениците на 15-годишна възраст са функционално грамотни, а в здравеопазването сме на първо място по доплащане от джоба на всеки.

„Това са обективни факти, които показват състоянието на страната – те са изключително тревожни. Наследството на Борисов е тежко, но ние като общество имаме сили да го преодолеем, да възстановим страната и качеството на живот“, изрази тревога лидерът на БСП като същевременно посочи готовността на социалистите за прекратяване на този модел с програма и реформи.

„Промени трябват във всяка сфера, но ако трябва да съм точна – трябва да се промени моделът на управление“, подчерта Нинова и уточни: „Съществуват две паралелни държави – едната е институционалната, която взима легитимните решения, а другата е скритата и задкулисната, която реално управлява.“

Лидерът на българските социалисти посочи последователността и неотстъпчивостта в поведението на БСП: „Ние доказахме в изминалите четири години, че можем да се справим с подобни въпроси“. Тя припомни за отказа й в началото на мандата да бъде председател на Народното събрание и да участва в скрити договорки.

„През тези четири години останахме категорична и ясна опозиция и изградихме алтернатива като показахме множество алтернативни закони“, добави още тя.

Нинова разясни в радио ефира и за борбата й със задкулисието вътре в партията, като откровено сподели: „Много тежка реформа в партията, говоря принципно, не само за случая с Георги Гергов.“ За пример тя даде БСП като единствената партия, която по европейски начин направи пряк избор на председател. “Това е сила да дадеш властта на хората те да решават. Близо 80% от членовете на партията гласуваха и подкрепиха линията на политика, която представлявам последните четири години“, припомни лидерът на БСП.

„Най-важните акценти от програмата за управление на БСП са доходите, здравеопазването, образованието и развитието на икономиката“, категорична бе Корнелия Нинова по отношение на платформата на БСП за парламентарните избори на 4 април.

„Ние сме една от първите държави по неравенство и това е тенденция. В  тази криза хората с ниски доходи изпитват големи проблеми и теглят последните си спестявания. Това неравенство може да бъде компенсирано чрез политики. Затова една от нашите цели е семейното подоходно облагане“, конкретизира Нинова.

За другата група най-засегнати – пенсионерите, Нинова посочи, че от БСП са предложили преизчисляване на всички пенсии.

По отношение на здравеопазването председателят на БСП отново изтъкна,че социалистите искат качествено да се промени модела и начина на финансиране и на функциониране на здравната система. „Болниците да не са търговски дружества, регионализация на здравеопазването, ДДС на лекарствата да е 9%, и да гарантираме достойно заплащане на медицинския труд, чрез държавна политика с наредба, която да дава базова заплата и след това всяка болница да доизгражда.“

В системата на образованието промените трябва да се осъществят чрез обвързване на образованието с икономиката, по думите на Нинова, която поясни, че това включва преглед на съдържанието на учебниците, защото е прекалено сложно и има подменени исторически факти, както и един учебник да е за един клас в цялата страна.

Като водач на листата с кандидатите за депутати в Пловдив, Корнелия Нинова заяви: „Избрах този район, защото смятам, че там, където е трудно, там трябва да е лидерът. С добрия резултат, който искаме да покажем, искаме да променим ситуацията в Пловдив. Като цел сме си поставили и в Пловдив, и в страната, да сме първа политическа сила.

На въпроса как ще постъпи при евентуално възникване на напрежение заради листите в Пловдив, Корнелия Нинова отговори: „Когато има противоречия на върха е най-честно да дадеш решението в ръцете на членовете на партията. Не съжалявам, че изключих Гергов точно преди парламентарните избори и не смятам, че обърквам амбициите на партията“, категорична бе тя. По думите й това е знак, че има, и ще има еднакви правила за всички, и те ще се спазват.

“Не може да има коалиция с ГЕРБ – това е принципно решение“, категорично завърши лидерът на БСП.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!