Гьоков към управляващите: Хората не ви вярват – те виждат, че за да откраднете 4 милиарда от Плана, искате да загробите комплекса „Марица-изток“

Георги Гьоков: Време е България да въведе прогресивно облагане
Премиерът да отговори защо и това правителство не изпълнява решението на Народното събрание за защита на българската енергетика и запазване на въглищните централи – останалото е демагогия, призова социалистът

„Предложението ви е несериозно и звучи като подигравка, по-нелепо, неграмотно и по-зле формулирано предложение не съм виждал. Народното събрание да одобрява споразумение между МС и синдикати, най-малкото, не е в духа на разпоредбите на Конституцията. Има няколко решения на Народното събрание, които Министерски съвет не изпълнява и не дава отговор защо не го прави. А днес предлага някакво измислено споразумение, което дори не е подписано от всички и цели единствено да гарантира разпределението между милиардния пай, идващ от Европа на обръчите от фирми на управляващите“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ и бивш социален министър Георги Гьоков от парламентарната трибуна днес.

Той беше категоричен: „Исканията на миньори и енергетици са подменени и стои въпросът дали техните водачи са участвали в писането на това т.н. споразумение или текстовете са им натрапени от некоалицията след 7 часа заседание. Аз бях сред протестиращите на няколко места от блокадите, включително и снощи – хората там не разбират какво, в тяхна полза и в полза на националната енергийна сигурност, правите с това споразумение“, посочи Георги Гьоков и добави: „Спомняте ли си протестът отпреди 2 седмици? Обещания, обещания и в резултат – кучетата си лаят, керванът си върви. МС внесе некоригирани Териториални планове за справедлив преход в ЕК. И днес ще е същото. Тотално разминаване в позициите между управляващи и протестиращи, никакъв напредък“.

Социалистът призова: „Министър председателят да отговори защо и това правителство не изпълнява решението на НС от 31 януари 2020 г. за защита на въглищните централи, което ги задължава да не поемат ангажименти за закриване на въглищни централи и решението от 12 януари 2023 г. с което българският парламент отново защити въглищните централи и българската енергетика и задължи МС да промени Плана за възстановяване и устойчивост в част „Енергетика“. Всичко друго е демагогия“, заяви Георги Гьоков.

В коментара си той изключи точки 3, 4 и 5 като все пак приемливи, въпреки, че по думите му, може да се говори много за тяхната коректност. Но разкритикува останалите: „Т.1 – освен обърканото изложение и използването на термини, които и енергийните експерти не разбират, то навежда на сериозни съмнения: Как продължавате някаква процедура която не е започнала? Имам предвид въвеждането на механизма за капацитет. Ако сте започнали нещо такова, кажете го докъде сте стигнали – не на мен, на протестиращите го кажете“, обърна се към управляващите социалистът.

По думите му в Т. 2 няма нищо ново, а Т. 6 не дава никакво решение. „Решението е едно и то е предложено от БСП. Към него категорично се присъединиха от групите на „Възраждане“ и ИТН. Сравнете нашето предложение с 6-те искания на протестиращите енергетици, миньори и синдикатите, които вчера те формулираха. Съвпадение почти на 100 %“, подчерта народният представител от БСП.

Той прикани управляващите да не спекулират с това, че въглищните централи, особено тези в комплекса на Марица-изток са неефективни и замърсяващи предприятия. „С подкрепата на държавата, когато тя е имала благоразумието да реагира адекватно, а не както сега, са се отнасяли съвсем отговорно с действия срещу замърсяването и са влагали милиарди левове в това“, подчерта Георги Гьоков и даде примери с ТЕЦ 2 и зададе въпрос: „Защо досега държавата не осигури ресурс за научно решаване на проблемите с улавянето, съхраняването и използването на въглеродния диоксид, а сега бърза да слага кръст на въглищните централи. Е, срамежливо и неглижиращо в точка 6 от споразумението е записано нещо по този повод“.

„Ако няма воля на правителството да договаря осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи като критична инфраструктура на енергийната система на страната – е ясно какво ще реши пазарът, на който, според думите на министър-председателя, оставяме въглищните централи. Нелоялната търговия с въглеродни емисии, които се продават на борсата във Великобритания и се спекулира с тях от страна на банки и хедж фондове – цената им прави непродаваема енергията, произвеждана от въглищните централи и ги прави неконкурентни на енергийния пазар“, заяви Георги Гьоков.

Той подчерта, че в частта от споразумението, с която е трябвало да се гарантира запазването на енергийните мощности на въглищните централи всъщност е формулирано, че МС се ангажира да проведе преговори с ЕК, а не се ангажира да запази мощностите. „Питам – как това кореспондира с двете решения на НС, които не бяха изпълнени до момента?%, реагира социалистът.

„Хората не ви разбират, те не получават гаранции за работните си места, те не разбират ангажиментите, които поемате към тях и дали изобщо има такива. Те разбират, че искате да загробите 70-80 милиарда, заложени в комплекса, за да може да откраднете едни 3-4 милиарда, условно идващи от Европа. Никой не вижда гаранция за българската енергетика, идваща от това ваше споразумение. Казвам „ваше“, защото не съм сигурен, че то се приема от хората, които протестират, от партиите извън управлението, от експертите“, обърна се към управляващите Гьоков и заключи: „Нищо добро не очаква българската енергетика и българската държава с такова едно управление“.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!