„Евростат“ ни прати на дъното на здравна класация, след нас е само Румъния

"Евростат" ни прати на дъното на здравна класация, след нас е само Румъния
Данни от анализ на „Евростат“ сочат, че България е била на водеща позиция в ЕС по дял от средствата за здравеопазване, заделяни за плащания към търговците на дребно и доставчиците на медицински стоки – 42,4 на сто. Става въпрос за парите за здравеопазване в страните на ЕС-28, харчени по различни пера през 2014 година.

Другото основно перо от здравния бюджет е било за болничните заведения у нас – 34, 9 на сто. Други 14,3 процента са отивали за осигуряване на амбулаторна медицинска помощ. За поддръжка на администрацията и финансовото осигуряване на здравните услуги у нас са били заделяни около 1,7 на сто, за профилактика и дългосрочни медицински грижи – 0,5 на сто и др.

Като цяло у нас през 2014 г. за здравеопазване са заделени около 3,6 милиарда евро или около 8,5 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. С тези средства България се намира на предпоследно място в ЕС по похарчени пари за здравеопазване на глава от населението – около 500 евро.

Последното място в този показател заема Румъния – едва 388 евро на глава от населението за здравеопазване.

Разликата между двете балкански страни и лидера в ЕС по заделени средства за здравеопазване на глава от населението – Люксембург – е 14:1.

Германия е лидер в ЕС-28 по най-много средства, заделяни за здравеопазване – 321 милиарда евро или 11 на сто от БВП на страната. На втора позиция по най-много пари за здравеопазване е Франция – 236 млрд.евро или 11 на сто от БВП. На трета позиция е Великобритания – 222 млрд. евро или около 10 на сто от БВП.

Данните на агенцията сочат, че медицинските стоки като разход представляват около една четвърт от разходите в здравеопазването на страните от ЕС.

Делът на разходите за здравеопазване към търговците на дребно и други доставчици на медицински стоки в ЕС обикновено е в диапазона около 10 на сто в Дания и Люксембург, до 30 на сто – в Гърция, Литва, Хърватия, Румъния , Унгария и Словакия.
Разходите за здравеопазване от доставчик или към търговците на дребно и други доставчици достига своя връх от 42,4 на сто в България, отчита Евростат.

По отношение на дългосрочните разходи в сферата на здравеопазването на глава от населението, на водещи позиции сред държавите-членки на ЕС са били Холандия (1 700 евро на глава от населението) и Швеция (1 600 евро на глава от населението).

За България, Румъния и Словакия – този показател е бил по-малко от 10 евро на глава от населението, показва европейската статистика.
Източник: blitz.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!