Защо Западът ни плаши с „руската заплаха“?

Днес е световен ден на молитвата

Изявленията на генералите Данфорд и Скапароти са игра на нерви около преразглеждането на Основополагащия акт (ОА) Русия-НАТО от 1997 година. Скоро ще се навършат 20 години от приемането на документа и през май 2017 г. той трябва да бъде преподписан, като бъде изработено някакво ново споразумение.

През 1997 г. Москва подписа този документ, определящ правилата на взаимодействие между Русия и НАТО в Източна Европа. НАТО заяви, че няма намерение да разгръща големи военни контингенти и ядрено оръжие на територията на новите източноевропейски членки на Алианса. Самата Русия и през 1990-те бе против разширяването на НАТО на изток и по този начин Алиансът направи опит да понижи безпокойството на Москва, предизвикано от експанзията на организацията към границите на Русия.

Призив за преразглеждане на ОА

Днес, след конфликта в Украйна, НАТО поиска ОА да бъде преразгледан. Всичко започна от септември 2014 г., когато на срещата на върха в Уелс бе решено в Източна Европа да бъдат разположени допълнителни военни контингенти, което бе нарушение на ОА – въпреки твърденията на Алианса, че това се прави не на постоянна, а на ротационна база. ОА забранява на НАТО да създава постоянни военни бази около руската територия.

Една от членките на Алианса, Полша, вече заяви, че в сегашния си вид ОА не е адекватен. И така възниква въпросът какъв документ ще се появи на негово място. Русия би искала да подпише ново споразумение, в което да се говори за демилитаризация на териториите на източноевропейските членки на НАТО.

Разбирайки, че Алиансът няма да се съгласи на това, през април 2015 г. Москва предложи друг вариант – да се подпише договор, който да гарантира неутрален статут и неразполагане на военни групировки на територията на четири от държавите, граничещи с Русия.

Става въпрос за Финландия, Украйна, Молдова и Грузия. Международното право познава прецедента на т. нар. „наложен неутралитет“ – например четиристранният договор между държавите-победителки за Австрия през 1955 година. Само че очевидно НАТО не е съгласен и с това.

Тежка игра на нерви

В ход е игра на нерви – кой кого ще принуди да подпише новия документ. В тази ситуация са възможни няколко сценария. Ако избухне сблъсък, подобен на конфликта в Южна Осетия от 2008 г., можем да остане без изобщо никакъв договор.

Вторият вариант е да се пристъпи към споразумение за демилитаризация на Балтийско-черноморския регион. Само че то най-вероятно би било доста условно. Американците например твърдят, че нямат намерение да приемат тези четири страни в НАТО, но това може да се случи в бъдеще. Тогава тези страни могат да получат статут на т. нар. „major non-NATO ally” (основен съюзник извън НАТО) и в този случай САЩ фактически ще прокарат своята линия.

Третият сценарий е все пак да бъде съгласуван документ за военни мерки, целящи неразполагането на крупни военни контингенти в този регион. Възможно е да се върнем към позабравения Виенски документ за мерките за укрепване доверието и сигурността в Европа, който бе съставна част от Хелзинкския заключителен акт от 1975 година. Ако първият сценарий не бъде реализиран, то ни очаква тежка игра на нерви и усилия за разработване на нов документ до май 2017 година.

Няма такава техника

Ако става въпрос конкретно за изявлението на Данфорд, според когото САЩ се нуждаят от ново оръжие с цел сдържане на Москва, включително в Космоса и в киберпространството, то очевидно става въпрос за дългосрочни проекти – не за близките три години, а за 10-15 години в най-благоприятния случай.

Това е проява на същата тази игра на нерви. За нея трудно може да се говори като за някаква надпревара във въоръжаването. Във военните заводи няма мащабно натоварване; не е налице и значително разгръщане на нов тип въоръжение. Нещо повече – сегашното научно-техническо равнище просто не позволява да се създава такъв вид въоръжение, макар че задачите по разработването му бяха поставени още в Националната космическа политика на президента Буш-младши през 2006 година.

Авторът е доцент във Факултета по световна политика в Московския държавен университет.
Източник: bg.rbth.com/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!