Икономист посочи най-големия проблем за България до 2020 г. (ВИДЕО)

Икономист посочи най-големия проблем за България до 2020 г. (ВИДЕО)
До 2020 година в България ще има над четири милиона автомобила. Това сочат данни, изнесени в „Здравей, България” по Нова телевизия от икономиста Георги Ангелов oт „Отворено общество”.

„Това, което става в София започва да се пренася вече и в други големи градове и междуградските пътища – особено през лятото и уикендите магистралите са задръстени. Този брой автомобили не може да се обслужва от наличната инфраструктура в България. В София няма достатъчно паркинги и гаражи. Паркира се по градинките и това пък изяжда зелените площи”, посочи Ангелов.

През 1985 г. в България е имало 1,16 млн. леки коли, а през 2014 г. броят им е вече над 3,5 млн.

„Оттогава имаме още увеличение, тъй като всяка година внасяме между 200 000 и 250 000 автомобила. Повечето от тях стари от Западна Европа. Новите са около 30 000. И около 50-100 хил. се отписват. Така всяка година има с около 150 000 нетно увеличение на броя на автомобилите. Така, съвсем реалистично е да очакваме, че до 2020 г., дори преди това, да стигнем 4 млн. автомобила”, прогнозира икономистът.

По данни от юли 2016 г. в България има 2,02 млн. бензинови коли, 1,65 млн. дизелови, 214 хил. на газ, 1862 с хибридни двигатели и 724 с електрически, по данни на МВР.

„Трябва да се намери начин за повече инвестиции и поддръжка на инфраструктурата”, смята Ангелов.

„Най-простото, което беше направено, са синята и зелената зони в София. Но количеството на автомобилите вече се увеличава толкова, че пречи на живота, което изисква строеж на паркинги. И разбира се изисква инвестиции в алтернативата – градския транспорт, за да няма толкова стимули в големите градове за покупка на автомобил”, поясни икономистът.

„Трябва да бъде по-скъпо движението с автомобил, отколкото с градския транспорт, а в някои случаи в момента е по-евтино – което не е нормално”.

Според Ангелов практиката в Западна Европа да се пускат периодично автомобили с четни и нечетни номера не е решение, защото хората просто си купуват по две коли.

„Има друго решение в Китай, където не ти дават да си купиш автомобил с томбола, освен ако не е електрически. Но знаем, Пекин е много по-замърсен от София”, отчете икономистът.

„Очевидно ние страдаме от проблема на малката, бедна държава, но това не е най-големият проблем. Най-големият проблем е, че огромна част от автомобилите са много стари. Близо половината са над 20 и 30 години. Много от тях дори нямат катализатор или ако имат, е махнат, понеже не работи. Тези автомобили замърсяват в пъти повече”, посочи Ангелов. „А в България най-старите автомобили имат най-нисък данък. Новият автомобил, който не замърсява толкова много има в пъти по-висок данък”.

„Няма как да сменим 3-4 милиона автомобила бързо. Това струва около 100 милиарда”, изтъкна Ангелов.
Източник: blitz.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!