От какво печели руската православна църква

От какво печели руската православна църква
Руската православна църква (РПЦ) през 2014 година е получила $75,7 млн. от провеждане на церемонии, продажба на религиозна литература и пожертвования, според данните на Федералната данъчна служба. Всички тези пари не се облагат с данъци, а за 2015 година все още няма данни.

Според неофициални данни на социолога Николай Митрохин общият годишен доход на РПЦ през 2000-те години се оценява на $500 милиона. Тогава доходите на РПЦ са се разпределяли по следния начин: 55% са идвали от заработеното от търговски предприятия, 40% – от спонсорски пожертвования, а 5% – от отчисления на епархиите.

Сега това съотношение се е променило: спонсорските пожертвования са намалели, а отчисленията от епархиите са от една трета до половината от общия бюджет на РПЦ. Това съобщи в коментар за РБК протойерей Всеволод Чаплин, който до края на 2015 година ръководеше Отдела за взаимоотношенията между църквата и обществото.

Едър бизнес

Един от главните източници за доходите на Московската патриаршия е заводът „Софрино“. Той произвежда църковни мебели, различни предмети за бита, икони и свещи – множество стоки с цена от няколко рубли до милион и половина рубли ($20 000). Според свещениците в епархиите настоятелно се препоръчва да се купува продукцията на „Софрино“. Заводът снабдява почти половината руски църкви с църковни предмети.

В сферата на интересите на РПЦ освен това влизат лекарства, ювелирни украшения, отдаване под наем на конферентни зали, както и селското стопанство и пазарът за ритуални услуги, писа в. „Ведомости“. Според базата СПАРК патриаршията е съсобственик на фирмата „Православна ритуална служба“: сега компанията е разпусната, но пък действа нейното дъщерно учреждение „Ритуална православна служба“ (приходи за 2014 година от $740 000).

И двата столични хотела – „Университетски“ и „Даниловски“, носят приходи на църквата. Парите от втория през 2014 година бяха 112 милиона рубли ($1,5 млн.).

Според данни на Newsland през 2010 година чрез мрежата от компании, свързани с нея, РПЦ е търгувала с коли BMW. Тя се явява съучредител на „БМВ Русланд“ заедно с австрийското подразделение на BMW.

Регионалните подразделения на РПЦ – епархиите – имат промишлен уклон. Екатеринбургската епархия е била собственик на голямата гранитна кариера „Гранит“. Кемеровската епархия пък е стопроцентов собственик на строителната компания КСК, както и съсобственик на „Новокузнецкия компютърен център“ и на агенцията „Европа медия Кузбас“.

Профилни доходи

Храмовете получават основните си доходи от продажбата на свещи. Правят се и пожертвования за извършване на обреди. Свещите за РПЦ се отливат в десетки работилници и като материал може да се използва не само нов восък или парафин, но и остатъци от недогорели свещи. Стойността на свещите в производството и в църквата се различава десетки пъти. Месечните доходи на храмовете са от $70 до $40,5 хиляди.

Част от парите (10-15%), събрани от храмовете (общо около 34 000 църкви), се предават на епархиите, които в Русия са около 300. Епархиите на свой ред прехвърлят 15% от тези отчисления на Патриаршията.

Освен това държавата помага на църквата. През 2012-2015 година РПЦ и свързаните с нея структури са получили от държавата 14 милиарда рубли ($189,2 млн.). В бюджета за 2016 година за РПЦ бяха заложени 2,6 милиарда рубли ($35,1 млн.). Държавата дава пари на църквите по силата на федерални програми, свързани с развитието на духовно-просветителски центрове, съхранението и реставрацията на църкви.

Храмът на Христос Спасител

Катедралният събор на РПЦ в Москва – Храмът на Христос Спасител – също е доходна част за бюджета. Само че не е ясно напълно за чий бюджет. На територията, освен самия храм, има автомивка, столова, химическо чистене и пералня, подземен паркинг за 305 автомобила. Ако се съди по ценоразписа, той може да носи до $675 000 годишно. Освен това под аренда се дават храмови помещения – залата за църковни събори и конферентната зала.

Само че официално Храмът и прилежащите територии принадлежат не на РПЦ, а на Москва и се управляват от организацията с нестопанска цел – Фонда на Храма на Христос Спасител. Фондът получава субсидии и от столичното правителство. „За поддръжката на храма“ от януари 2010 година до септември 2012 година са били заделени $9,4 милиона.
Материалът е написан въз основа на разследвания на РБК, „Ведомости“и Newsland.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!